Ratatuja z soczewicą

19 listopada 2019, dodał: Aneta Klimecka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Składniki:

duża cukinia
1/2 średniego bakłażana
mała czerwona papryka
1/2 puszki zielonej soczewicy
puszka krojonych pomidorów
natka pietruszki
mała biała cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonego oregano
szczypta suszonej bazylii
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól
pieprz

Przygotowanie:

– Warzywa myjemy. Osuszamy. Bakłażana kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie plastry bakłażana płuczemy z soli, osuszamy.
– Paprykę, cukinię i bakłażana kroimy w drobną kostkę.
– Na łyżce oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodajemy kolejno bakłażana i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine.
– Gdy bakłażan będzie już miękki dodajemy paprykę z cukinią, dusimy 10 minut
– Następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorów i dusimy 5 minut
– Na sam koniec dodajemy 1/2 puszki osączonej soczewicy, całość doprawiamy bazylią, oregano,suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem oraz solą i pieprzem, dusimy jeszcze 2 minuty.

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Romans z żonatym
Czasem wystarczy mała intryga i facet daje się okręcić wokół palca...
Sklep a jego reklama ?
Ale dobrej firmie też trzeba pomóc w promocji oferty....
Rewolucyjne technologie i high-tech
A ja nawet lubię jak technologia ulatwia mi życie, pamięta za mnie...
Jak dokończyć budowę domu przy rosn…
Wykończyć kuchnię, pokój i łazienkę i zamieszkać -a resztę robić wg możliwości....