URODA I ZDROWIE

Ratatuja z soczewicą

19 listopada 2019, dodał: Aneta Klimecka

Składniki:

duża cukinia
1/2 średniego bakłażana
mała czerwona papryka
1/2 puszki zielonej soczewicy
puszka krojonych pomidorów
natka pietruszki
mała biała cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonego oregano
szczypta suszonej bazylii
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól
pieprz

Przygotowanie:

– Warzywa myjemy. Osuszamy. Bakłażana kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie plastry bakłażana płuczemy z soli, osuszamy.
– Paprykę, cukinię i bakłażana kroimy w drobną kostkę.
– Na łyżce oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodajemy kolejno bakłażana i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine.
– Gdy bakłażan będzie już miękki dodajemy paprykę z cukinią, dusimy 10 minut
– Następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorów i dusimy 5 minut
– Na sam koniec dodajemy 1/2 puszki osączonej soczewicy, całość doprawiamy bazylią, oregano,suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem oraz solą i pieprzem, dusimy jeszcze 2 minuty.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Chodzicie na pedicure?
Ja byłam raz i powiem szczerze, że fachowo zajęto się moimi stopami. Niestety...
Kosmetyki fryzjerskie?
Najważniejsze są geny, jak ktoś ma ładne włosy po mamie to takie kosmetyki...
Telefon na kartę czy abonament
Tylko na kartę, i tak bym nie wykorzystała wszystkiego co jest w abonamencie...
Anoreksja
A moja siostrzenica ma 14 lat i jest zadowolona że wygląda jak...