Ratatouile przepis na ekspresowe danie jednogarnkowe
Artykuł zewnętrzny
składniki:
( porcja dla 6 osób)
- 1 duży bakłażan
- 1 łyżka soli
- 80 dag pomidorów
- 3/4 szklanki oliwy
- mała cukinia ok 30 dag
- malutka dynia zielona
- 1 zielona papryka
- 1,5 szklanki posiekanej cebuli
- czosnek, gałązka tymianku,
- natka pietruszki, bazylia, pieprz mielony
Sposób przygotowania :
Bakłażana ze skórką kroimy z kostkę, wkładamy do garnka posypujemy obficie solą. Pozostawiamy aż puści sok, który odlewamy. Cukinie kroimy w kostkę wraz z pomidorami. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę na którą wkładamy cukinię oraz pokrojoną dynię dodajemy do niej pomidorki z pokrojoną papryką, dolewamy odrobiną wody. Opłukanego bakłażana smażymy ok 7 min tak aby się nie przypalił i dodajemy do pozostałych warzyw. Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (w zależności ile kto preferuje), oraz cebule tymianek i pietruszkę. Dusimy wszystko 15 min. Warzywa powinny być mięciutkie lecz sprężyste i nierozgotowane. Podajemy gorące ozdobione pietruszką oraz ziołami