URODA I ZDROWIE

Ranking książek polecanych na jesienne wieczory – Wydawnictwo RM

8 października 2020, dodał: pinkmause

Jesień to idealna pora na nadrobienie wszelkich książkowych zaległości. Wystarczy poznać najlepsze tytuły i wybrać choć jedną do własnej biblioteczki. Ranking książek polecanych na jesień wzbogaca jesienna oferta Wydawnictwa RM.

 

Jesień. Chłód i wiatr nie sprzyja spacerom, a znacznie skrócona doba u wielu wywołuje niechęć do jakiejkolwiek aktywności i poczucie melancholii. Deszcz dzwoniący o szyby przyprawia nas o dreszcze, a świat wydaje się szary i brzydki. Dopada nas apatia i zły nastrój. Jesień to jednak doskonała pora na nadrobienie czytelniczych zaległości. Książki, które wybraliśmy, spowodują, że przegonicie jesienne smutki, odzyskacie dobry humor, a jednocześnie złapiecie nowy rytm i miło spędzicie jesienne wieczory. Jesień z książką to motto, które warto przyjąć już dzisiaj i zapełnić własną biblioteczkę nowymi, ciekawymi lekturami, które zapewnią nam świetny nastrój i rozrywkę bez względu na aurę.

Zobaczcie koniecznie, co warto przeczytać i sprawdźcie, jakie książki Wydawnictw RM polecamy na chłodne, długie jesienne wieczory…

 

Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie

 

Czy wiesz, że w codziennym jadłospisie powinno się znaleźć co najmniej pięć porcji warzyw i owoców – z przewagą warzyw?

Warzywa to nasz naturalny sprzymierzeniec w dbaniu o odporność i zdrowie przez cały rok! Odkryj też inne prozdrowotne zalety warzyw. Które rośliny wspomagają walkę z cukrzycą, nadciśnieniem i chorobami stawów? Które poprawiają kondycję oczu, włosów i skóry, a które ułatwiają pracę jelit? Jak warzywna dieta wpisuje się w profilaktykę schorzeń sercowo-naczyniowych?

Autorka opisuje 23 najpopularniejsze i łatwo dostępne warzywa – z naciskiem na ich prozdrowotne właściwości i zastosowania kulinarne. Proponuje przepisy na łatwe i niebanalne potrawy z warzywami w roli głównej: pożywne zupy i obiady, atrakcyjne przekąski (takie jak warzywne gofry, frytki czy muffinki) oraz domowe soki i koktajle.

AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu poradników o zdrowym odżywianiu i dietach leczniczych (m.in. Niski indeks glikemiczny, Dieta w chorobie Hashimoto, Detoks cukrowy, Schudnij bez diety, Dieta zdrowych jelit, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH).

 

Dieta wzmacniająca odporność

 

Odporność organizmu zależy od wielu czynników, a nasze ciało jest wyposażone w liczne mechanizmy broniące nas przed bakteriami i wirusami. Jednak zdarza się, że nie pracują one właściwie, jeśli nie potrafimy o siebie zadbać. Aby nie dopuścić do osłabienia odporności, można między innymi stosować właściwą dietę. Nie wystarczy jednak okazjonalnie zjeść kilka zdrowych produktów. Na odporność trzeba zapracować krok po kroku, pamiętając o podstawowych zasadach, takich jak odpowiednia ilość makroskładników, witamin i dbałość o kondycję bakterii jelitowych.

Z tej książki dowiesz się: jak budować zdrowie i odporność przez cały rok, jakie produkty jadać, by zapobiegać spadkom odporności, jak komponować posiłki w sezonie zwiększonej zachorowalności, co jeść i jak wspierać swój organizm, gdy mimo wszystko dopadnie cię choroba. W poradniku zawarto przepisy na odżywcze dania dostarczające ważnych składników i wspierające naszą naturalną odporność.

AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej dietyna zdrowie. Autorka wielu poradników o zdrowym odżywianiu i dietach leczniczych (m.in. Niski indeks glikemiczny, Dieta w chorobie Hashimoto, Detoks cukrowy, Dieta anti-aging, Schudnij bez diety, Dieta zdrowych jelit).

Dieta wegańska na cztery pory roku

 

Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna! Wystarczy, że odkryjesz bogactwo darów każdej z pór roku.

Wiosenne warzywa liściaste, letnie zioła, jesienne owoce, zimowe bulwy… Matka Natura bardzo dba o różnorodność naszego jadłospisu. Wystarczy tylko wczuć się w rytm sezonowości. Autorki książki na co dzień pracujące w warszawskiej poradni dietetycznej Dietosfera doradzą ci jak tego dokonać.

W książce znajdziesz: informacje o korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej, makro- i mikroskładnikach w żywieniu weganina, źródłach białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów, składnikach niedoborowych w diecie wegańskiej i sposobach ich uzupełnienia, przepisy na wyjątkowe wegańskie dania z uwzględnieniem sezonowości produktów.

Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jendrzejewska-Jarzynka to dyplomowane dietetyczki z powołaniem i założycielki Poradni Dietetycznej – Dietosfera. Gotują, tworzą, inspirują! Prężnie działają już od ponad 18 lat. Autorki licznych książek i artykułów. Występowały w programach poradnikowych i lifestylowych dla telewizji Kuchnia+, Polsat i TVN.

 

Płaski brzuch. Dieta i ćwiczenia. Idealna sylwetka

 

Zazdrościsz modelkom płaskiego brzucha? Marzysz o tym, by w kolejnym sezonie pokazać się na plaży w nowym kostiumie? Chcesz wreszcie pozwolić sobie na takie ubrania, jakie ci się podobają, a nie takie, które skrywają Twoje niedoskonałości? Nie wiesz, jak wymodelować mięśnie brzucha? Ta książka jest właśnie dla Ciebie! Nie tylko utwierdzi Cię w przekonaniu, że: odpowiednia dieta i specjalnie dobrane ćwiczenia to klucz do sukcesu, ale też zmotywuje i krok po kroku poprowadzi do celu!

Z książki dowiesz się: dlaczego przybierasz na wadze i jak temu zaradzić, co robić, gdy oponka na twoim brzuchu rośnie niemal po każdym posiłku, jak ćwiczyć, by zredukować tkankę tłuszczową i poprawić wygląd brzucha, jakie są rodzaje diet odchudzających i jak wybrać właściwą dla siebie, jak samodzielnie zaplanować i stosować dietę niskokaloryczną, jakie nawyki zmienić, by osiągnąć cel i utrzymać efekty.

W poradniku znajdziesz także urozmaicone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przekąski z obliczoną wartością energetyczną oraz zestaw ćwiczeń przygotowanych przez doświadczoną trenerkę fitnessu.

AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się wpływem sportu i codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek o diecie i zdrowiu m.in. Detoks cukrowy, Dieta anti-aging, Dieta w chorobie Hashimoto, Niski indeks glikemiczny, Schudnij bez diety. Prowadzi stronę internetową oraz bloga pod adresem www.lewandowskaagata.pl.

JOANNA ZAJĄC-BOROWICKA – trenerka personalna, instruktorka fitness, właścicielka warszawskich klubów tylko dla kobiet I LOVE FITNESS. Specjalizuje się w treningach medycznych oraz treningach funkcjonalnych podnoszących sprawność i kondycję oraz modelujących sylwetkę.

 

Magia kotów

 

Magia kotów to nie tylko barwna opowieść, ale i piękne ilustracje, które razem komponują się w prawdziwą ucztę dla zmysłów każdego szanującego się kociarza.

W kotach jest coś tak niezwykłego, że związane są z nimi liczne legendy, przesądy i historie – zarówno możnych tego świata, jak i tych, którym przyszło spłonąć na stosach. To niezwykłe stworzenia, które od wieków postrzegane są przez człowieka jako wręcz magiczne. Barbara Sieradzan bierze pod lupę historię tych niesamowitych zwierząt i odkrywa przed swoimi czytelnikami tajemnice ich dyskretnej, ale znaczącej obecności u boku człowieka.

Barbara Sieradzan od ponad 20 lat wiąże pracę zawodową, zainteresowania i sprawy prywatne ze zwierzętami. Autorka cyklu opowiadań satyrycznych Między nami kocurami, potem stałej rubryki Lekarz weterynarii (poradnictwo). Pisała także cykle Koty warszawskiego zoo i Koty krakowskiego zoo. Nakładem wydawnictwa RM ukazały się jej książki Kot w domu. Instrukcja obsługi oraz Pies w domu. Instrukcja obsługi.

 

Zielnik klasztorny

 

Zielnik klasztorny odkrywa tajemnice klasztornego ziołolecznictwa, do których przed wiekami dostęp mieli tylko wybrani. Inspiruje do stworzenia własnego ogródka ziołowego i skorzystania z ziołowych specjałów z przyklasztornej spiżarni.

Przez wieki klasztory były miejscem, w którym gromadzono wiedzę na temat ziół i metod leczenia nimi. Wielu zakonników i wiele zakonnic poświęciło życie na opracowywanie nowych receptur, odkrywanie właściwości roślin i leczenie chorych. Bez ich doświadczenia i ogromnej pracy nie mielibyśmy dziś pojęcia, jakimi skarbami obdarzyła nas natura.

Dokładny opis 45 roślin zielnych uprawianych w przyklasztornych ogródkach wraz z informacją, jak je zbierać, suszyć i przechowywać.
Dane dotyczące właściwości leczniczych poszczególnych roślin.
Najsłynniejsze przepisy na klasztorne nalewki, napary, okłady, kąpiele, wina, soki, maści, syropy i olejki lecznicze.
Ciekawostki na temat historii ziół, nazewnictwa roślin i tradycyjnych metod leczenia.
Informacje na temat najsłynniejszych zakonów i osób duchownych zajmujących się ziołolecznictwem.

 

Metoda Montessori. Naucz mnie to robić samodzielnie

 

W tej książce znajdziesz jasny wykład założeń pedagogiki Montessori, wskazówki, jak stosować ją w praktyce oraz 20 rozwijających zabaw edukacyjnych dla dzieci w różnym wieku.

Pedagogika Montessori pozwala dziecku osiągnąć pewność siebie i samodzielność, a także daje mu możliwość wyboru aktywności i rozwijania się we własnym tempie. Kładzie nacisk na to, aby nie traktować dziecka jako przyszłego dorosłego, którego się modeluje, ale jako pełnoprawną osobę, której się towarzyszy i którą darzy się głębokim szacunkiem. Dorosłym – rodzicom i nauczycielom – pomaga życzliwie, dyskretnie, ale z pełnym zaangażowaniem towarzyszyć dziecku na drodze rozwoju.

Autorką książki jest Charlotte Poussin, nauczycielka pracująca metodą Montessori, od 2000 roku posiadająca dyplom Międzynarodowego Stowarzyszenia Montessori. Pracowała w Argentynie, Brazylii, Francji i Kanadzie. Kierowała szkołą Montessori. Jest autorką książki Montessori od narodzin do trzeciego roku życia oraz wielu zestawów pedagogicznych. Mama pięciorga dzieci, które wychowuje metodą Montessori.

Lekarze Hitlera

 

Książka przedstawia najczarniejszy epizod w historii medycyny – współudział lekarzy Trzeciej Rzeszy w zbrodniach nazistowskich.

Książka stanowi wyczerpujące studium kluczowej roli, jaką odegrała znaczna część grona lekarskiego w polityce eksterminacji i tworzenia aryjskiej rasy nadludzi. W sposób szczegółowy i dokładny analizuje, jak program eliminacji niepełnosprawnych i chorych psychicznie dzieci – wymyślony, koordynowany i wykonywany przez lekarzy – przerodził się ostatecznie w masowe zabójstwa w obozach zagłady i okrutne eksperymenty medyczne prowadzone przez uznanych specjalistów. Daje przegląd wszystkich aspektów biopolityki eksterminacyjnej Hitlera: od początków ruchu eugenicznego w Niemczech, publikacji Mein Kampf, programów przymusowej sterylizacji, Aktion 4, czy też eksperymentów z bliźniętami niesławnego doktora Mengele, aż do procesów prawnych, które zahamowały tego typu praktyki. Zarazem pokazuje, w jaki sposób nazizm korzystał z ówczesnej wiedzy biologicznej. Hitler bowiem wykorzystał do tworzenia swojego szaleńczego programu biopolitycznego unicestwienia „elementów niepożądanych” doktryny, mity oraz idee obecne w społeczeństwach Zachodu już od dłuższego czasu, a za jeden ze swoich punktów odniesienia amerykańską politykę przymusowej sterylizacji.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0




loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mikrofalówka?
Racja, a do tego pożera prąd - ja nie używam jej...
Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
Ostrzegam przed oszustwami typu sprzedaż leku na koronawirusa (bo go jeszcze nie ma!), ostatnio...
Czy stosował ktoś produkty konopne?…
Tylko jak sprawdzić, czy dany produkt jest naprawdę cenny zdrowotnie a nie tylko nazwany...
oszczędzanie ;)
Promocje też są fajne, ja kupiłam ostatnio w lidlu taniej kaszę gryczaną,...