Ragout z kurczaka z pieczarkami i makaronem
– 600 gram piersi z kurczaka
– 3 łyżki oliwy
– czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– 4 pieczarki
– 150 ml białego wytrawnego wina
– 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki posiekanego estragonu świeżego
– 1/2 łyżeczka z cytryny
– 50 gram suszonej szynki (prosciutto crudo)
– sól
Piersi z kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w kawałki jak na gulasz. Szybko obsmażyć na gorącym oleju, pod koniec smażenia posolić.
Pieczarki pokroić w plasterki, czosnek w cienkie plasterki, cebulę w talarki. Pozostały olej rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulkę i czosnek oraz pieczarki. Białe wino wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać na patelnię. Stale mieszając, trzymać chwilę na niewielkim ogniu. Dodać estragon, sok z cytryny, szynkę pokrojoną w paseczki i mięso z kurczaka, chwilkę podgrzewać. Podawać z purre lub z makaronem.