Ragout wieprzowe

23 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

800 g pokrojonego w grubą kostkę karczka wieprzowego
100 g pokrojonego w kostkę peklowanego boczku
2 pokrojone w kostkę cebule
200 g pokrojonych w ćwiartki pieczarek
2 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
100 g kolorowych papryk
100 g przecieru pomidorowego
50 ml oleju do smażenia
200 ml bulionu
100 ml czerwonego wina
Zioła prowansalskie, słodka papryka, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, kminek, sól

 

Pokrojony karczek posypać solą i pieprzem, oprószyć papryką. W rondlu rozgrzać oliwę, obsmażyć boczek, włożyć pokrojoną wieprzowinę i zrumienić. Dodać czosnek cebulę, pieczarki i paprykę, smażyć 10 minut, a następnie zalać bulionem i czerwonym winem. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku. Pamiętajmy, aby mięso miało bardziej wyrazisty prowansalski smak należy zamarynować je w ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem.

 

źródło: www.prymat.pl