Raffaelo
7 jajek,szczypta soli,2 op.cukru waniliowego,250g cukru,200g maki,1/2
łyżeczki proszku do pieczenia,250g serka(na serniki),150g creme
freiche,125ml.amaretto lub olejek zapachowy,2 poj.śmietany
słodkiej(2x200g),2 op.wzmacniacza do śmietany śmietan fix,200g wiórek
kokosowych.
WYKONANIE:
Białka ubić z szczypta soli,dodać 1 cukier waniliowy+200g cukru i
żółtka,utrzeć.Maka+proszek dodać do masy i wyrobić,wylać na blachę,piec
w 180 st.25 min.Wystudzić.
Amaretto+serek+creme freiche+50g cukru+1 cukier
waniliowy,utrzeć.Śmietanę ubić na sztywno ze wzmacniaczem i później
dodać do masy serowej.Zimne ciasto rozkruszyć(nie za drobno),dodać do
masy serowej,wymieszać,wilgotnymi rekami formować kulki,obtoczyć w
kokosie,wkładać do papierowych foremek.
Przepis dodany przez: graga