Rabarbarowiec kruszony
Składniki:
1 kostka – margaryna,
13/4 szkl cukier,
2 szkl mąka pszenna,
1 szkl mleko,
5 szt jajka,
2 łyżeczki proszek do pieczenia,
3 łyżeczki cukier waniliowy,
1 kg rabarbar,
5 łyżek cukier,
1 szt budyń waniliowy
Przygotowanie:
Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki zasypać cukrem(5 łyżek) i odłożyć. Kiedy rabarbar puści sok przed dodaniem do ciasta dodać budyń i wymieszać. Z margaryny, cukru i mąki zagnieść kruszonkę.Odłożyć 1,5 szklanki. Jajka zmiksować z proszkiem i mlekiem dodać do kruszonki i wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć niejednolitą konsystencję ,nie mieszamy za długo. Ciasto wylać na blachę z brzegami wysmarowaną margaryną.Na ciasto wyłożyć rabarbar,jeżeli mamy dużo soku to go nie dodajemy.Na rabarbar rozkruszyć drobno odłożoną kruszonkę.Piec w 180 st około 50 min.Najlepiej sprawdzić patyczkiem.