Tiramisu z karmelizowanymi owocami leśnymi

20 lipca 2012, dodał: Storczyk
Artykuł zewnętrzny

Potrzebne składniki:
Paczka biszkoptów
8 łyżek kawy espresso
2 jaja
120 g cukru kryształu
60 ml likieru (dodałam kokosowy)
500 g serka mascarpone
cherbatniki
4 łyżki kakao(do posypania)
świeże owoce leśne
łyżka miodu,
rurki waflowe do dekoracji

Przygotowanie:

Owoce leśne dokładnie myjemy  i osuszamy,  wsypujemy na patelnię, lekko podsmażamy, gdy zacznie puszczać z nich sok,  dodajemy cukier ,łyżkę miodu ,gdy konsystencja
zacznie się robić gęsta zestawiamy z ognia aż ostygną.
Wodę zagotować,przelać do miski rozpuścić w niej kawę espresso.
Białka roztrzepać na sztywno,do osobnej miski wrzucamy żółtka ucieramy z    80 g cukru,następnie
dodajemy serek mascarpone do żółtek oraz ubite białka,dokładnie łączymy składniki.
Ostudzoną kawą dokładnie nasączamy biszkopty,rozkładamy w naczyniu,następnie wykładamy na nie
pierszą warstwę mascarpone,karmelizowane owoce leśne,znowu nasączone biszkopty,następną warstwę mascarpone,
karmelizowane owoce leśne,rozkruszone cherbatniki, ostatnia warstwa mascarpone,na wierzch przesiane przez sitko kakao
Odstawiamy na ok 30 minut,tak aby deser ostygł.Niebo w gębie gwarantowane:)

SmaczneGO

file1342775857



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....