Quesadilla z kurczakiem i pieczarkami

9 czerwca 2011, dodał: Rachela
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula
  • 250 gram pieczarek
  • 3 ząbki czosnku (zmielić)
  • 2 filiżanki gotowanej piersi z kurczaka, bez kości
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 szklanki pokrojonego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 4 tortille
  • 1 szklanka startego sera cheddar
  • 1/2 szklanki salsy
  • 1/4 filiżanki kwaśnej śmietany o niskiej zawartości tłuszczu

Sposób przygotowania:

Rozgrzać olej na dużej patelni, na średnim ogniu. Dodać cebulę i pieczarki i smażyć, aż grzyby odparują wodę i zaczną brązowieć, 5-7 minut. Dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dodać kurczaka, kminek, chilli w proszku i oregano i dokładnie wymieszać. Dodać szpinak, sól i pieprz i smażyć ok.2 minut.

Położyć jedną tortillę na płaskiej powierzchni i posypać 1/4 filiżanki sera. Nałożyć połowy mieszaniny kurczaka ze szpinakiem, a następnie posypać kolejną 1/4 filiżanką sera. Przykryć drugą tortillą. Smażyć na patelni na średnim ogniu ok. 3 minuty. Za pomocą łopatki delikatnie obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 3 minuty, aż lekko się zarumieni i ser się roztopi. Powtórz czynności z drugą quesadillą. Pokroić każdą quesadillę w ćwiartki. Podawać na talerzu z1 łyżką śmietany i 2 łyżkami salsy.

Smacznego!

file1307613969