Quesadilla z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- 250 gram pieczarek
- 3 ząbki czosnku (zmielić)
- 2 filiżanki gotowanej piersi z kurczaka, bez kości
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- 2 szklanki pokrojonego szpinaku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 4 tortille
- 1 szklanka startego sera cheddar
- 1/2 szklanki salsy
- 1/4 filiżanki kwaśnej śmietany o niskiej zawartości tłuszczu
Sposób przygotowania:
Rozgrzać olej na dużej patelni, na średnim ogniu. Dodać cebulę i pieczarki i smażyć, aż grzyby odparują wodę i zaczną brązowieć, 5-7 minut. Dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dodać kurczaka, kminek, chilli w proszku i oregano i dokładnie wymieszać. Dodać szpinak, sól i pieprz i smażyć ok.2 minut.
Położyć jedną tortillę na płaskiej powierzchni i posypać 1/4 filiżanki sera. Nałożyć połowy mieszaniny kurczaka ze szpinakiem, a następnie posypać kolejną 1/4 filiżanką sera. Przykryć drugą tortillą. Smażyć na patelni na średnim ogniu ok. 3 minuty. Za pomocą łopatki delikatnie obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 3 minuty, aż lekko się zarumieni i ser się roztopi. Powtórz czynności z drugą quesadillą. Pokroić każdą quesadillę w ćwiartki. Podawać na talerzu z1 łyżką śmietany i 2 łyżkami salsy.
Smacznego!