Kurczak by Yvonne

3 grudnia 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny
  • 1 mały kurczak (ok. 1,10 kg)

Pasta przyprawowa:

  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka maggi
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • ¼ łyżeczki suszonego szczypiorku
  • ¼ łyżeczki suszonej kolendry
  • ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki mielonego chilli

Składniki pasty wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania prawie gładkiej konsystencji (przez ok. 10 sekund). Kurczaka myjemy, usuwamy ewentualne resztki piór, kuper, tłuszcz przy kuprze i wnętrzności. Przy piersiach udkach i grzbiecie delikatnie odrywamy palcami skórę od mięsa. W powstałe kieszonki wkładamy łyżeczką pastę, delikatnie ją po włożeniu rozcierając po mięsie (masując kurczaka). Kurczaka odstawiamy do lodówki na noc.

Dokładnie myjemy mały słoiczek (usuwając etykietkę). Do formy do pieczenia wlewamy ok. ½ l ciepłej (ok. 60 stopni) wody. Słoiczek również napełniamy ciepłą wodą. Na słoiczek nabijamy kurczaka (tak, aby na nim stabilnie siedział). Kurczaka stawiamy w formie do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na stojąco) i pieczemy przez 180 minut (na ostatnie 30 minut włączamy termoobieg).

Smacznego!

file1259843302



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.