Pyzy z sosem z serc drobiowych
Artykuł zewnętrzny
Pyzy:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana 1/2 szkl
- woda gorąca
Ziemniaki ugotować, wystudzić, przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce. Dodać jajko, mąkę i odrobinę gotującej wody. Zagnieść ciasto, formować kulki, lekko zrobić na środku wgłębienie palcem. Gotować aż wypłyną na wierzch. Podawać z sosem – ja podałam z sosem z serc drobiowych i brokułem z podsmażoną bułeczką.
sos z serduszek drobiowych:
- Serca drobiowe ½ kg
- Marchew 1 szt
- Pietruszka 1 szt
- Listek laurowy
- Ziele angielskie
- Kostka rosołowa 1 szt
- Sól
- Pieprz
- Mąka pszenna 1 łyżka
- Mąka ziemniaczane 1 łyżeczka
- Śmietana 2 łyżki
Serca oczyścić, wymoczyć w zimnej wodzie z solą. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny z dodatkiem włoszczyzny i kostki rosołowej. Na końcu doprawić solą i pieprzem i zaprawić mąką ze śmietaną.