Pyzy z sosem z serc drobiowych

8 listopada 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Pyzy:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana 1/2 szkl
  • woda gorąca

Ziemniaki ugotować, wystudzić, przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce. Dodać jajko, mąkę i odrobinę gotującej wody. Zagnieść ciasto, formować kulki, lekko zrobić na środku wgłębienie palcem. Gotować aż wypłyną na wierzch. Podawać z sosem – ja podałam z sosem z serc drobiowych i brokułem z podsmażoną bułeczką.

file1289209035

sos z serduszek drobiowych:

  • Serca drobiowe ½ kg
  • Marchew 1 szt
  • Pietruszka 1 szt
  • Listek laurowy
  • Ziele angielskie
  • Kostka rosołowa 1 szt
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczane 1 łyżeczka
  • Śmietana 2 łyżki

Serca oczyścić, wymoczyć w zimnej wodzie z solą. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny z dodatkiem włoszczyzny i kostki rosołowej. Na końcu doprawić solą i pieprzem i zaprawić mąką ze śmietaną.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz