Pyzy z pieczarkami i boczkiem
składniki:
ok.1 i 1/2 kg.ziemniaków,
40 dkg.drobnych pieczarek,
20 dkg.wędzonego boczku.
2 cebule,
sól i pieprz,
natka pietruszki.
Przyrządzenie: Ziemniaki obrać, 1/3 z nich ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i zmielić. Pozostałe ( surowe) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć na sito, odstawić z sitem nad garnek aby obciekły i aby na dnie garnka zgromadził się krochmal. Po ok.15 minutach wylać ostrożnie wodę z garnka,a do powstałego w nim krochmalu, przełożyć masę zarówno z surowych,jak i zmielonych gotowanych ziemniaków. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać i z ciasta ziemniaczanego formować małe kulki. Małe pyzy wyglądają bardziej apetycznie i smakują lepiej :). Pyzy wrzucać na osolony wrzątek,po wypłynięciu gotować ok.8-10 minut na małym ogniu.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki, tak aby zachowały swój kształt. Na patelni podsmażyć boczek, gdy wytopi się już trochę tłuszczu dodać do niego cebulę i pieczarki i wszystko razem smażyć przez ok.10 min. Po wyjęciu z wody gorące pyzy polewamy tłuszczem z boczkiem i pieczarkami. Posypujemy zieleniną.