Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 350g. mąki
- 200g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 całe jajka
- 150 g. śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- śliwki
Kruszonka:
- 5 łyżek mąki
- około 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę zagnieść i odstawić do zamrażarki. Śliwki umyć, wypestkować. Margarynę zmiksować z cukrem, dodać jajka i jogurt lub śmietanę, cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masę dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierchu poukładać śliwki ( lekko wcisnąć do ciasta), posypać schłodzoną kruszonką. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Warto, bo ciasto naprawdę pyszne :)