Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

14 września 2012, dodał: beti27
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
  • 350g. mąki
  • 200g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 całe jajka
  • 150 g. śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • śliwki

Kruszonka:
  • 5 łyżek mąki
  • około 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Składniki na kruszonkę zagnieść i  odstawić do zamrażarki. Śliwki umyć, wypestkować. Margarynę zmiksować z  cukrem, dodać jajka i jogurt lub śmietanę, cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masę dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierchu poukładać śliwki ( lekko wcisnąć do ciasta), posypać schłodzoną kruszonką. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Warto, bo ciasto naprawdę pyszne :)

file1347632019