Pyszny, lekki i cudownie kolorowy pasztet z jajek na świąteczny stół

21 marca 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Pasztet z jajek to pomysł na typowe danie wielkanocne. Ale możemy także zaskoczyć i przygotować go w wersji eleganckiej. musimy pamiętać, że aby pasztet z jajek wyszedł smaczny, należy dobrze go doprawić, bowiem jajka same w sobie są dość mdłe. Końcowy smak oczywiście zależy od naszych upodobań, ale warto spróbować naszego przepisu, który zawsze się udaje i zawsze zachwyca. W naszym przepisie proponujemy doprawiać go podsmażonym na maśle porem oraz natką pietruszki i rozmarynem.

Pasztet jajeczny dobrze smakuje z sosem ziołowym lub chrzanowym, zrobionym na bazie jogurtu greckiego i majonezu lub śmietany. To niezastąpione danie na wielkanocnym stole, idealne dla osób, które nie jedzą mięsa, a mają ochotę na coś pysznego. To idealny pasztet świąteczny bez majonezu i musztardy w sam raz na Wielkanoc. Pyszny, lekki i cudownie kolorowy.

Pasztet z jajek z porem, doprawiony rozmarynem i gałką muszkatołową powinni pokochać wszyscy smakosze. Doskonale sprawdzi się jako jedna z potraw na wielkanocne śniadanie lub świąteczne biesiadowanie w gronie rodziny lub przyjaciół. W proponowanym przepisie do pasztetu dodajemy także natkę pietruszki, ale można ją zastąpić innymi ziołami, jak koperek, szczypiorek lub czosnek niedźwiedzi. Do masy warto dodać również 3-4 łyżki ostrego startego żółtego sera, aby miał ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak.

Jeśli chcemy, aby nasz pasztet z jajek prezentował się bardziej elegancko i okazale, do pasztetowej masy dodajemy tylko 8 jajek ugotowanych na twardo, a pozostałe kroimy na pół i układamy na wierzchu pasztetu przykrywając cienką warstwą masy.

Składniki:
– 14 jajek ugotowanych na twardo
– 2 jajka surowe
– 1 por
– 100 g śmietany 18%
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 1 łyżka masła
– 4 łyżki bułki tartej
– szczypta suszonego rozmarynu
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Pory umyć, pokroić w krążki i poddusić na rozgrzanym maśle. Ugotowane jajka obierać, drobno posiekać i wymieszać z porami, posiekaną natką pietruszki i surowymi jajkami. Dodać bułkę tartą – masę doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i gałką muszkatołową. Małą foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać bułką. Nałożyć masę i wyrównać wierzch. Piec pasztet z jajek 35-40 min., aż będzie miał złoty kolor.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz