Pyszne cynamonowe bułeczki – przepis

4 maja 2020, dodał: mszachowska
Artykuł zewnętrzny

Słodkie, aromatyczne, miękkie… wykonanie idealnego ciasta drożdżowego nie jest łatwe, ale z pewnością warto spróbować swoich sił dla upieczenia domowych bułeczek cynamonowych, idealnych na deser, do herbaty lub jako pysznej przekąski w ciągu dnia.  

Składniki:


30 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
170 g masła
50 g cukru białego
80 g cukru pudru
100 g cukru brązowego
250 ml mleka
2 jajka
3 łyżeczki cynamonu
80 g serka typu Philadelphia
sól 

Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Podgrzewamy mleko do momentu aż będzie lekko ciepłe, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i 4 łyżki mąki. Całość mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 15 minut.

W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, jajko, 80 gramów masła i wyrośniętą masę. Całość wyrabiamy przez około 10 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę. Następnie, roztapiamy 50 gramów masła, a gdy ostygnie mieszamy je z brązowym cukrem. 
Kiedy nasze ciasto wyrośnie, rozwałkujemy je na blacie posypanym mąką na kształt prostokąta o wymiarach 40×30 cm. Całość smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem. 
Ciasto zwijamy ściśle w roladę i kroimy na 12 – 13 części. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy ich wierzch żółtkiem jajka wymieszanym z łyżką mleka. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min. 

Ostatnim elementem jest przygotowanie polewy serowej. Serek Philadelphia, 20 gramów masła i cukier puder miksujemy w wysokiej misce, a po upieczeniu bułeczek, przelewamy ją na wierzch.