Składniki:
na ciasto
1 kostka masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 kg. mąki, 0,5 szkl. cukru, 2 surowe żółtka, 1 całe jajko, cukier waniliowy, cukier puder do posypania;
nadzienie
0,5 kg. antonówek lub szarej renety, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka cynamonu.
Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części i każdą upiec oddzielnie w prostokątnej blasze, w temp. 180 stopni (30 min.). Jabłka zetrzeć na tarce, poddusić w garnku z cukrem i cynamonem. Na upieczony spód kłaść gorący mus, przykryć drugim prostokątem. Posypać cukrem pudrem.
Ja tez robię podobnie, czasem jeszcze dodaję orzechy i rodzynki do szarlotki
a ja robię tak: te same składniki, ale do pieca wkłądam najpierw jedną część ciasta, na to od razu jabłka, potem ścieram drugą część ciasta, od razu piekę wszystko. Czasem też na jabłka wylewam budyń i na to drugą część ciasta albo zamiast budyniu robię piane z białek i z cukrem i taka beza się tworzy, posypuję wiórkami kokosowymi.