Pyszna szarlotka

26 marca 2010, dodał: Yoko-Ono
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

na ciasto

1 kostka masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 kg. mąki, 0,5 szkl. cukru, 2 surowe żółtka, 1 całe jajko, cukier waniliowy, cukier puder do posypania;

nadzienie

0,5 kg. antonówek lub szarej renety, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka cynamonu.

Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części i każdą upiec oddzielnie w prostokątnej blasze, w temp. 180 stopni (30 min.). Jabłka zetrzeć na tarce, poddusić w garnku z cukrem i cynamonem. Na upieczony spód kłaść gorący mus, przykryć drugim prostokątem. Posypać cukrem pudrem.

file1269592855



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Pyszna szarlotka

  1. avatar ewka_sak pisze:

    Ja tez robię podobnie, czasem jeszcze dodaję orzechy i rodzynki do szarlotki

  2. avatar Kizia pisze:

    a ja robię tak: te same składniki, ale do pieca wkłądam najpierw jedną część ciasta, na to od razu jabłka, potem ścieram drugą część ciasta, od razu piekę wszystko. Czasem też na jabłka wylewam budyń i na to drugą część ciasta albo zamiast budyniu robię piane z białek i z cukrem i taka beza się tworzy, posypuję wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie w bloku czy domek?
Jeżeli pracuje się w centrum, zamieszkanie w bloku to najczęstszy wybór. Jeśli szuka...
Jaki kolor auta dla kobiety?
Jeśli zaś chodzi o kolor samochodu dla kobiety, wielką popularnością cieszą się cieplejsze barwy:...
Bardzo się pocę - macie sprawdzone …
Wśród nich wymienić można: odpowiednią higienę, stosowanie antyperspirantów i blokerów, laseroterapię, iniekcje z toksyny...
A jakie wam się podobają sukienki n…
Kluczem do udanej stylizacji zimą jest warstwowanie. Wybierz gładką sukienkę o prostym kroju...