Pyszna czekoladowa babka: karaibskie ciasto z rumem

27 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 12 dag masła
  • 12 dag brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 12 dag mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody

syrop:

  • 12 dag cukru
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 5 dag czekolady gorzkiej deserowej

dekoracja: owoce tropikalne, truskawki, maliny itp.

Nasmarować masłem formę  kominem lub 6 małych foremek. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. Masło utrzeć z cukrem na krem. Ucierając wbijać po jednym jajku, połączyć z rozgniecionym widelcem bananem, wiórkami kokosowymi i śmietaną. Dodać mąkę, kakao i sodę. Wymieszać, ciasto  rozsmarować w formie, piec około 50 minut.
Syrop: cukier zalać 4 łyżkami wody, podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotować na ostrym ogniu, nie mieszając, gotować 2 minuty. Zestawić z ognia, dodać rum i czekoladę, nasączyć nią spód i boki ciasta, do zagłębienia ciasta lub na wierzch położyć owoce.