Pyszna czekoladowa babka: karaibskie ciasto z rumem

27 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 12 dag masła
  • 12 dag brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 12 dag mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody

syrop:

  • 12 dag cukru
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 5 dag czekolady gorzkiej deserowej

dekoracja: owoce tropikalne, truskawki, maliny itp.

Nasmarować masłem formę  kominem lub 6 małych foremek. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. Masło utrzeć z cukrem na krem. Ucierając wbijać po jednym jajku, połączyć z rozgniecionym widelcem bananem, wiórkami kokosowymi i śmietaną. Dodać mąkę, kakao i sodę. Wymieszać, ciasto  rozsmarować w formie, piec około 50 minut.
Syrop: cukier zalać 4 łyżkami wody, podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotować na ostrym ogniu, nie mieszając, gotować 2 minuty. Zestawić z ognia, dodać rum i czekoladę, nasączyć nią spód i boki ciasta, do zagłębienia ciasta lub na wierzch położyć owoce.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...