Pyszna czekoladowa babka: karaibskie ciasto z rumem
Artykuł zewnętrzny
- 12 dag masła
- 12 dag brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 banany
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 12 dag mąki
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
syrop:
- 12 dag cukru
- 2 łyżki ciemnego rumu
- 5 dag czekolady gorzkiej deserowej
dekoracja: owoce tropikalne, truskawki, maliny itp.
Nasmarować masłem formę kominem lub 6 małych foremek. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. Masło utrzeć z cukrem na krem. Ucierając wbijać po jednym jajku, połączyć z rozgniecionym widelcem bananem, wiórkami kokosowymi i śmietaną. Dodać mąkę, kakao i sodę. Wymieszać, ciasto rozsmarować w formie, piec około 50 minut.
Syrop: cukier zalać 4 łyżkami wody, podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotować na ostrym ogniu, nie mieszając, gotować 2 minuty. Zestawić z ognia, dodać rum i czekoladę, nasączyć nią spód i boki ciasta, do zagłębienia ciasta lub na wierzch położyć owoce.