Pyszna bułgarska potrawa
Artykuł zewnętrzny
Składniki na potrawę:
– 30 dag mięsa wołowego
– 30 dag mięsa wieprzowego
– 2 łyżki smalcu
– 4 cebule
– 4 marchewki
– 3 czerwone papryki
– 4 łyżki koncentratu pomidorowego
– 4 łyżki czerwonego wina
– 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
– sól, pieprz (ewentualnie)
– papryka w proszku
Wykonanie:
Mięso umyć, pokrajać w paski i obsmażyć na tłuszczu. Następnie posolić, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Obraną i opłukaną cebulę pokroić lub zetrzeć na tarce. Marchew obrać, pokrajać w paski. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w paski.
Cebulę, marchewkę oraz paprykę włożyć do mięsa, całość podlać wodą i udusić. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wino i śmietanę. Potrawę jeszcze zagotować i doprawić do smaku.
Smacznego!!!