Puszysty sernik z ricottą i ciasteczkami dr Gerard od Matteo Brunetti

13 listopada 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem? A może szukasz przepisów na tradycyjne ciasto w nowym wydaniu, które zachwyci Twoich najbliższych? Puszysty sernik bez pieczenia to słodka propozycja od Matteo Brunetti. Lekki i kremowy,z chrupiącym cynamonowo–jabłkowym spodem ze świątecznych ciasteczek dr Gerard, idealnie sprawdzi się  w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

sernik z ricottą

Składniki:

– 200g ciasteczek Christmas Bauble od dr Gerard
– 100g roztopionego masła
– 2 łyżki miodu
– 400g ricotty
– 150g cukru
– 200g śmietanki 30% – do ubicia
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego
– 3 płatki żelatyny (6g)
– Owoce sezonowe do dekoracji
– Świeża mięta
– Forma (20×20)

Przygotowanie:

Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej masy. Pozostawić  w temperaturze pokojowej.
W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”. Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód foremki.
Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny, zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty – trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty. Smacznego!

 

Jabłkowo-cynamonowy smak świąt!

W zimowej ofercie dr Gerard znalazły się m.in. Christmas Bauble –  chrupiące, pyszne ciasteczka o wyjątkowo świątecznym cynamonowo– jabłkowym smaku. Idealnie sprawdzą się jako składnik zimowych deserów oraz dekoracja świątecznego drzewka.  Ta słodka aromatyczna przekąska  bez wątpienia wprowadzi magiczny nastrój do Twojego domu.

O firmie dr Gerard:

dr Gerard jest jednym z największych producentów ciastek i słonych przekąsek w Polsce i środkowo-wschodniej Europie. Istnieje na rynku od blisko 30 lat. W portfolio ma około 200 różnych rodzajów ciastek isłonych przekąsek, m.in.Pryncypałki— kultowe wafelki w czekoladzie, czy Mafijne — wyjątkowe potrójne markizy.Firma posiada 24 w pełni zautomatyzowane linie produkcyjne rozmieszczone w dwóch zakładach produkcyjnych, zlokalizowanych

w Międzyrzecu Podlaskim i w Radzyniu Podlaskim. Nieustająco wzmacnia swoją pozycję rynkową, odnotowując rok do roku wzrosty sprzedaży.