Puszyste placuszki kokosowe
Artykuł zewnętrzny
Dorota z portalu smakuje.blox.pl podesłała przepis na pyszne racuszki kokosowe. Nie dość, że z dużą ilością wiórek kokosowych to jeszcze smażone na niesamowicie pachnącym kokosowym oleju.
Składniki:
pół kg mąki
1 szkl wody
1,5 szkl mleka
3 dag drożdży
pół szkl cukru
1 szkl wiórków kokosowych
olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Mleko i wodę podgrzewamy, mieszamy z cukrem i rozpuszczamy drożdże. Kiedy zaczną rosnąć, dodajemy resztę składników, wyrabiamy rzadkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość lekko rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią odrobinę oleju kokosowego i kiedy się rozpuści łyżką nakładamy ciasto formując racuszki. Pieczemy na złoto z obu stron.