Puszyste muffinki z wisienką

8 listopada 2012, dodał: Blondi
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 10 tradycyjnych muffinek:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 płaskie łyżki kakao (1 łyżka = 15 ml)
  • 160 g ciemnego cukru muscovado
  • 150 ml napoju gazowanego typu Coca – Cola lub wody gazowanej
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cherry brandy (opcjonalnie, poprawia smak)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, kakao, cukier.

W drugim mokre – roztrzepane jajka, colę, olej, cherry brandy.

Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.

Do foremek na muffinki nałożyć ciasta, do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 200ºC około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wystudzić na kratce. Udekorować dowolnie, u mnie to roztopiona w kąpieli wodnej czekolada (50 g) z 1 łyżką masła/oleju i wisienki koktajlowe.

Smacznego :)

file1352373509



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz