Puree ziemniaczane z brzoskwiniami i pieprzem

21 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Puree ziemniaczane z brzoskwiniami i pieprzem

Dodatek do mięs czy kurczaka .Smaczne – wyjątkowo dekoracyjne .

Czas : 30 minut

Składniki :4 średnie ziemniaki
6 połówek brzoskwiń z syropu
1 łyżka masła
¼ szklanki śmietanki słodkiej 18%( lub jeszcze lepiej 30%)
grubo mielony czarny pieprz
½ łyżeczki soli

Ziemniaki obrać , pokroić w ćwiartki , zalać wodą i osolić . Gotować do miękkości . Odcedzić . Dodać masło , śmietankę . Zrobić puree . Dodać pokrojoną w drobna kosteczkę 2 połówki brzoskwiń, posypać pieprzem – wymieszać delikatnie .Puree włożyć do czterech pozostałych połówek brzoskwiń . Wstawić na moment do gorącego piekarnika .

Podawać ułożone na mięsie ( kotlecie schabowym , sznyclu z kurczaka itp. ) lub zrobić więcej porcji i obkładać nimi półmisek z mięsem .

Robię podobne puree dodatkowo z cebulką i serem Chedar – zapiekane. Obie wersje są bardzo smaczne.

 

nadesłała: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....