Pulpety w sosie kaparowym | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pulpety w sosie kaparowym

21 grudnia 2009, dodał: Anays
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 50 dag mielonej cielęciny

– 1 czerstwa bułka

– 3 łyżki masła

– 2 białka

– 1/2 cytryny

– 1 litr bulionu wołowego

– liśc laurowy

– 1/2 łyżki majeranku

– 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach

– 200 ml smietany 12 % lub jogurtu naturalnego

– 3 łyżki mąki

– 1 łyżka musztardy

– 1 żółtko

– 2 łyżki szczypiorku

– 3 łyżki kaparów

– sól, pieprz

Bułeczkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić na ćwiartki, druga posiekać i zeszklić na łyżce masła.Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, skórkę otartą z cytryny, białka oraz odciśnięta bułeczkę. Wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Formować pulpeciki. Bulion wlać do garnka, dodać pokrojoną cebulkę, ziele angielskie i liść. Zagotować, włożyc klopsiki, gotować 15 minut. Przełożyć na talerz i przykryć folią auliminiową. Pozostałe masełko stopić na patelni, zasmażyć maką, dodlać pół litra wywaru z klopsów. Dodać musztardę, kapary i śmietanę, gotowac około 5 minut. Doprawić do smaku. Po zdjęciu z ognia sos zaprawić żółtkiem (nie gotować), Klopsy polać sosem i posypać szczypiorkiem.

file1261401821



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...