Pulpety w sosie kaparowym

21 grudnia 2009, dodał: Anays
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 50 dag mielonej cielęciny

– 1 czerstwa bułka

– 3 łyżki masła

– 2 białka

– 1/2 cytryny

– 1 litr bulionu wołowego

– liśc laurowy

– 1/2 łyżki majeranku

– 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach

– 200 ml smietany 12 % lub jogurtu naturalnego

– 3 łyżki mąki

– 1 łyżka musztardy

– 1 żółtko

– 2 łyżki szczypiorku

– 3 łyżki kaparów

– sól, pieprz

Bułeczkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić na ćwiartki, druga posiekać i zeszklić na łyżce masła.Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, skórkę otartą z cytryny, białka oraz odciśnięta bułeczkę. Wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Formować pulpeciki. Bulion wlać do garnka, dodać pokrojoną cebulkę, ziele angielskie i liść. Zagotować, włożyc klopsiki, gotować 15 minut. Przełożyć na talerz i przykryć folią auliminiową. Pozostałe masełko stopić na patelni, zasmażyć maką, dodlać pół litra wywaru z klopsów. Dodać musztardę, kapary i śmietanę, gotowac około 5 minut. Doprawić do smaku. Po zdjęciu z ognia sos zaprawić żółtkiem (nie gotować), Klopsy polać sosem i posypać szczypiorkiem.

file1261401821



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...