Pulpety w sosie kaparowym

21 grudnia 2009, dodał: Anays
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 50 dag mielonej cielęciny

– 1 czerstwa bułka

– 3 łyżki masła

– 2 białka

– 1/2 cytryny

– 1 litr bulionu wołowego

– liśc laurowy

– 1/2 łyżki majeranku

– 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach

– 200 ml smietany 12 % lub jogurtu naturalnego

– 3 łyżki mąki

– 1 łyżka musztardy

– 1 żółtko

– 2 łyżki szczypiorku

– 3 łyżki kaparów

– sól, pieprz

Bułeczkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić na ćwiartki, druga posiekać i zeszklić na łyżce masła.Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, skórkę otartą z cytryny, białka oraz odciśnięta bułeczkę. Wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Formować pulpeciki. Bulion wlać do garnka, dodać pokrojoną cebulkę, ziele angielskie i liść. Zagotować, włożyc klopsiki, gotować 15 minut. Przełożyć na talerz i przykryć folią auliminiową. Pozostałe masełko stopić na patelni, zasmażyć maką, dodlać pół litra wywaru z klopsów. Dodać musztardę, kapary i śmietanę, gotowac około 5 minut. Doprawić do smaku. Po zdjęciu z ognia sos zaprawić żółtkiem (nie gotować), Klopsy polać sosem i posypać szczypiorkiem.

file1261401821



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...