Pulpety w sosie kaparowym
składniki:
– 50 dag mielonej cielęciny
– 1 czerstwa bułka
– 3 łyżki masła
– 2 białka
– 1/2 cytryny
– 1 litr bulionu wołowego
– liśc laurowy
– 1/2 łyżki majeranku
– 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach
– 200 ml smietany 12 % lub jogurtu naturalnego
– 3 łyżki mąki
– 1 łyżka musztardy
– 1 żółtko
– 2 łyżki szczypiorku
– 3 łyżki kaparów
– sól, pieprz
Bułeczkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić na ćwiartki, druga posiekać i zeszklić na łyżce masła.Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, skórkę otartą z cytryny, białka oraz odciśnięta bułeczkę. Wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Formować pulpeciki. Bulion wlać do garnka, dodać pokrojoną cebulkę, ziele angielskie i liść. Zagotować, włożyc klopsiki, gotować 15 minut. Przełożyć na talerz i przykryć folią auliminiową. Pozostałe masełko stopić na patelni, zasmażyć maką, dodlać pół litra wywaru z klopsów. Dodać musztardę, kapary i śmietanę, gotowac około 5 minut. Doprawić do smaku. Po zdjęciu z ognia sos zaprawić żółtkiem (nie gotować), Klopsy polać sosem i posypać szczypiorkiem.