Pulpety pekińską
Artykuł zewnętrzny
30 dag mięsa mielonego
¼ kapust pekińskiej
1 cebula
1 marchew
1 mała czerstwa bułeczka
1 jajko
sól pieprz
wedeta
liść laurowy
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy
1 łyżka mąki
½ szklanki śmietany
Mięso, poszatkowaną kapustę pekińską, cebulkę w kostkę i startą marchew włożyć do miski, dodać jajko i przyprawy. Wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Robić pulpety, obtaczać w tartej bułce i podsmażyć na oleju. Do garnka wlać ½ l wody, dodać kostkę rosołową, listek i ziele, zagotować, włożyć podsmażone pulpety i gotową około ½ godziny. Na koniec zaprawić mąką wymieszaną ze śmietaną. Podawać z ziemniakami lub makaronem czy ryżem i dowolną surówką.