Pulpeciki z indyka z marchewką
Pulpeciki to szybkie, podzielne danie, które można podać z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem. Przygotowanie nie wymaga żadnego wysiłku, łatwo też odgrzać je wieczorem lub następnego dnia, więc sprawdzą się w kuchni osób zabieganych, które nie mają czasu na codzienne gotowanie. Zapraszamy dziś na wyśmienite pulpeciki z indyka!
Składniki:
– 180 g mięsa mielonego z indyka,
– jedno jajko,
– 3 łyżki drobnej bułki tartej,
– łyżka przyprawy do indyka,
– ząbek czosnku,
– 15 g cebuli białej,
– pęczek świeżej natki pietruszki,
– 40 g marchewki,
– pieprz czarny, ewentualnie odrobina soli,
– olej do smażenia.
Przygotowanie:
Mięso mielone wyrobić na masę, łącząc je z jajkiem, bułką tartą, przyprawami, a także posiekaną drobniutko cebulą, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posiekaną natką pietruszki oraz startą na drobnych oczkach marchewką. Uformować pulpeciki. Z podanych składników wychodzi około 9 sztuk. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć pulpeciki z dwóch stron, po około 3-4 minuty na każdą, w zależności od wielkości pulpecików. Doskonale komponują się z sosem pomidorowym. Następnego dnia można podgrzać je w przecierze pomidorowym z ziołami, dostępnym w sklepach w kartonikach. Idealnie zastępuje sos.
Z czym w Waszych domach podaje się pulpety?