Pulpeciki z indyka z marchewką

7 stycznia 2022,
dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Pulpeciki to szybkie, podzielne danie, które można podać z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem. Przygotowanie nie wymaga żadnego wysiłku, łatwo też odgrzać je wieczorem lub następnego dnia, więc sprawdzą się w kuchni osób zabieganych, które nie mają czasu na codzienne gotowanie. Zapraszamy dziś na wyśmienite pulpeciki z indyka!

pulpeciki z marchewką

 

 


Składniki:

– 180 g mięsa mielonego z indyka,
– jedno jajko,
– 3 łyżki drobnej bułki tartej,
– łyżka przyprawy do indyka,
– ząbek czosnku,
– 15 g cebuli białej,
– pęczek świeżej natki pietruszki,
– 40 g marchewki,
– pieprz czarny, ewentualnie odrobina soli,
– olej do smażenia.

 

Przygotowanie:

Mięso mielone wyrobić na masę, łącząc je z jajkiem, bułką tartą, przyprawami, a także posiekaną drobniutko cebulą, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posiekaną natką pietruszki oraz startą na drobnych oczkach marchewką. Uformować pulpeciki. Z podanych składników wychodzi około 9 sztuk. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć pulpeciki z dwóch stron, po około 3-4 minuty na każdą, w zależności od wielkości pulpecików. Doskonale komponują się z sosem pomidorowym. Następnego dnia można podgrzać je w przecierze pomidorowym z ziołami, dostępnym w sklepach w kartonikach. Idealnie zastępuje sos.

Z czym w Waszych domach podaje się pulpety?

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....