Pulpeciki w sosie grzybowym z ziemniakami
Ziemniaki młode gotowane w całości
30 dag mięsa mielonego
1 cebula mała
1 czerstwa bułeczka mała
1 jajko
grzyby mrożone
sól
pieprz
listek laurowy
mąka
bułka tarta
masło
śmietana
Mięso mielone, startą na tarce cebulę, jajko i przyprawy dokładnie wymieszać, jak jest za rzadkie dodać bułki tartej. Zrobić małe pulpeciki, obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju. W garnku zagotować wodę z kostką rosołową lub wegetą, dodać rozmrożone grzyby i zagotować. Do sosu grzybowego dodać podsmażone na patelni pulpeciki i gotować około 20 minut. Na końcu przyprawić do smaku i zaprawić mąką ze śmietaną.
Na patelni roztopić masło, posypać wegetą i pieprzem do smaku i wsypać tartą bułkę. Jak się lekko zarumieni włożyć pokrojone w grubsze plasterki ugotowane ziemniaki i podsmażyć razem na złoty kolor.
Podawać z sosem grzybowym z pulpecikami i dowolną surówką.