Ptysie z bitą śmietaną
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Ciasto:
- 180 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 szklanki bitej śmietany
- 300 g truskawek
- cukier puder
Ponadto:
- tłuszcz do formy
Wykonanie:
1. Szklankę wody zagotować z solą. Do wrzącej wody dodać masło, a gdy sie rozpuści, dodawać mąkę. Mieszać, aż ciasto stanie sie gęste, lśniące i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Odstawić z ognia i nie przerywając mieszania, wbijać po jajku.
2. Z ciasta łyżką formować ptysie i układać je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 25 minut w 220 st. C. Gdy ostygną, każdy przekroić, napełnić bitą smietana i truskawkami. Przykryć odcięta częścią i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!