Ptysie z bitą śmietaną

15 lipca 2012,
dodał: Jaaj
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 szklanki bitej śmietany
  • 300 g truskawek
  • cukier puder

Ponadto:

  • tłuszcz do formy

Wykonanie:

1. Szklankę wody zagotować z solą. Do wrzącej wody dodać masło, a gdy sie rozpuści, dodawać mąkę. Mieszać, aż ciasto stanie sie gęste, lśniące i  zacznie odstawać od ścianek naczynia. Odstawić z ognia i nie przerywając mieszania, wbijać po jajku.

2. Z ciasta łyżką formować ptysie i układać je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 25 minut w 220 st. C. Gdy ostygną, każdy przekroić, napełnić bitą smietana i truskawkami. Przykryć odcięta częścią i  oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

file1342113813



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....