Przytulna restauracja U Dunina – opinia, menu, ceny
W ramach naszej ogólnopolskiej akcji Blogerzy Smakują mamy przyjemność udać się wraz z blogerką Kolorowapani123.blogspot.com do Piotrkowa Trybunalskiego do przytulnej restauracji U Dunina:
Restauracja U Dunina
Rynek Trybunalski 4/5
97-300 Piotrków Tryb.
Uliczkami Piotrkowa Trybunalskiego, doszliśmy do głównego rynku miasta. Rozglądałam się z jakimś przyjaznym miejscem aby smacznie zjeść i od razu zwróciłam uwagę na przytulną restaurację U Dunina. Restauracja jest wyposażona w pokaźny ogródek, ale postanowiłam zagościć wewnątrz lokalu. Przyjemne i przestronne wnętrza oraz przemiła, uśmiechnięta obsługa utwierdziła mnie w przekonaniu, że to był świetny wybór.
W restauracji królują dania kuchni polskiej, ale można też pokusić się o zamówienie np risotta. Karta krótka, konkretna, dania są przygotowywane na bieżąco.
Na początek postanowiłam skosztować przystawek i wybór padł na takie specjały jak śledzik z cebulką w oleju oraz befsztyk tatarski z żółtkiem, czyli dwa klasyki.
Takiego śledzia moi Drodzy naprawdę dawno nie miałam w ustach: świeżutki, świetnie przyprawiony mięsisty śledzik z soczystą cebulką podbił moje kubki smakowe. Śledzika jest naprawdę sporo, kelnerka podała do przystawki też pokaźną porcję chleba w koszyczku, więc naprawdę można sobie zaostrzyć apetyt.
Kolej na befsztyk – podany jest z żółtkiem oraz w towarzystwie posiekanej cebulki, kapeluszy pieczarek marynowanych i ogórka konserwowego.Smaki się świetnie przenikają, mięsko dobrze doprawione, ale dość delikatnie, mięsko świeże i rozpływające się w ustach.
Po takich delicjach pora na dania główne: kelnerka namówiła mnie na cielęcinę w sosie kurkowym z kluskami półfrancuskimi i warzywami gotowanymi.
Takie kluseczki robię czasem w domu, jako dodatek do mięs, to świetny pomysł na odpoczynek od królujących w mojej kuchni ziemniaków. Mięso było naprawdę delikatne w smaku z dodatkiem kurek w sosie śmietanowym. Danie lekkie, ale zarazem sycące, do tego gotowane warzywa – klasyka w dobrym wydaniu!
Mąż zdecydował się na ciekawe danie – hojną porcję polędwiczek w cieście z sosem grzybowym i świeżą sałatą. Aromatyczne danie, które polecam smakoszom mięsno-grzybowych połączeń. Potrafi zaspokoić głód najbardziej wybrednego smakosza. Mięso mięciutkie, niezwykle aromatyczny sos – to wszystko powoduje, że zachwytom nie było końca.