Każda Pani domu korzysta w swojej kuchni z mnóstwa przypraw. Dodają one potrawom odpowiedniego aromatu oraz smaku. Czy wiesz, które z przypraw szczególnie pozytywnie wpływają na nasze zdrowie? Zobacz co dodawać do potraw.
Ostra papryka
Jest bogata głównie w witaminę C, której szczególnie potrzebujemy w okresach jesienno – zimowych. dodatkowo decydując się na papryczkę chili poprawiasz krążenie krwi dzięki kapsaicynie. Nie bez powodu jest przecież składnikiem maści i plastrów rozgrzewających.
Kardamon
Aromatyczny kardamon odpowiada za stymulację pracy układu pokarmowego oraz trawiennego. Dodatkowo poprawi perystaltykę jelit i wyeliminuje wzdęcia. Śmiało stosuj kardamon przy wszelkich dolegliwościach żołądkowych. Posiada również właściwości antyseptyczne i odświeży nasz oddech.
Pieprz czarny
Pieprz to świetne zastąpienie tabletki przeciwbólowej. Jest również idealny na przeziębiania i grypę. Dodaj pieprz do potraw i zapomnij o katarze. Pieprz zdezynfekuje Twoje drogi moczowe i załagodzi wzdęcia. Co ciekawe pieprz pomaga również w walce z nadwagą za sprawą piperyny i blokuje gromadzenie się tkanki tłuszczowej.
Imbir
Niweluje mdłości a także łagodzi wszelkie objawy choroby lokomocyjnej. Dodatkowo pomoże Ci w walce z dolegliwościami przy problemach z układem pokarmowym.
Tymianek
Tymianek z kolei działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Dodatkowo pomoże Ci przy kaszlu, ponieważ działa wykrztuśnie oraz rozkurczowo. Pomoże Ci w walce z apetytem i przy bólach reumatycznych.
zobacz również:
Słowniczek przypraw
Słowniczek ziół i roślin leczniczych
Dlaczego warto używać przypraw