Przyczyny podwyższonego cholesterolu – poznaj fakty i mity

5 maja 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W Internecie krąży wiele mitów i stereotypów na temat cholesterolu, które powielane są przez użytkowników. Przedstawiamy te najpopularniejsze i wyjaśniamy, czy używki – alkohol i papierosy – pogarszają profil lipidowy.

Używki a poziom cholesterolu

Czy istnieje zależność między podwyższonym cholesterolem a alkoholem? Czy można spożywać napoje wyskokowe, nie podnosząc stężenia tzw. złego cholesterolu frakcji LDL? Zdania na ten temat są podzielone. Najczęściej przyjmuje się, że niewielka ilość alkoholu, np. lampka wina, podwyższa poziom cholesterolu, ale tego „dobrego”, frakcji HDL. Efekt ten jest jednak krótkotrwały. Sam alkohol nie dostarcza cholesterolu, ale słone przekąski czy fast foody – po które często sięgamy, spożywając trunki – zawierają go w dużych ilościach.

Skutki palenia papierosów są zdecydowanie bardziej zgubne, jeśli chodzi o podwyższenie poziomu cholesterolu. Nikotyna pogarsza profil lipidowy, zwiększa stężenie cholesterolu całkowitego, LDL i triglicerydów, a obniża stężenie frakcji HDL. Udowodniono naukowo, że u palaczy porzucających nałóg zwiększa się stężenie „dobrego” cholesterolu, dlatego w każdym momencie swojego życia warto rozstać się z papierosami.

Cholesterol – fakty

Prawdą jest, że posiłki bogate w błonnik pomagają w obniżeniu cholesterolu, dlatego zaleca się wprowadzenie do codziennego jadłospisu warzyw, płatków jęczmiennych i owsianych oraz roślin strączkowych. Cholesterol kojarzony jest głównie z mięsami, fast foodami, konserwami i tłuszczami zwierzęcymi, tymczasem w ogromnych ilościach znajduje się on także w słodyczach. Ciastka i batony – zawierające zwykle szkodliwy utwardzony olej palmowy – to produkty nie tylko słodkie, ale także tłuste, niezdrowe i podnosząc poziom cholesterolu.

Kolejne niekwestionowane przyczyny podwyższonego stężenia cholesterolu to niezmiennie nadwaga, siedzący tryb życia i brak ruchu. Utrata nawet kilku nadmiernych kilogramów może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL. Pomocne będzie tu wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej oraz spożywanie zdrowych posiłków.

Na podwyższenie stężenia cholesterolu wpływa także niewłaściwy styl życia, stres oraz niska jakość powietrza. Życie w pogoni za terminami, permanentne nerwy, zła jakość snu i smog – to czynniki, które mogą negatywnie odbijać się na naszym profilu lipidowym.

Mity na temat cholesterolu

Często powielany stereotyp głosi, że problem zbyt wysokiego poziomu frakcji LDL i cholesterolu całkowitego dotyczy wyłącznie osób z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Nie jest to prawda – także osoby szczupłe powinny regularnie wykonywać badania, by upewnić się, czy wyniki są zgodne z przyjętymi normami.

W społeczeństwie pokutuje również przekonanie, że dieta wegetariańska i weganizm chronią przed zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Samo wykluczenie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego to za mało, szczególnie jeśli poza eliminacją takiej żywności nie poczynimy żadnych innych kroków, by zadbać o swoje zdrowie.

Kolejny popularny mit przekonuje, że cholesterol należy całkowicie wyeliminować z diety. Nic bardziej mylnego – substancja ta jest nam niezbędna do życia. W nadmiarze oczywiście może szkodzić, ale do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje go każda komórka organizmu.

Nieprawdą jest także, że cholesterol nie ma wpływu na hormony. Powstaje z niego m.in. pregnenolon, który odpowiada za prawidłowy stan gospodarki hormonalnej organizmu. Bez cholesterolu układ hormonalny nie będzie zatem właściwie funkcjonować: u kobiet objawia się to w postaci niskiego stężenia estrogenów, u mężczyzn – testosteronu.