Przetwory z jarzębiny – 3 super przepisy! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przetwory z jarzębiny – 3 super przepisy!

24 listopada 2020, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Czerwone korale, czerwone niczym wino. Korale z polnej jarzębiny…” Obecnie drzewa jarzębiny możemy spotkać  także w mieście lub na jego  skraju. A jej owoce można wykorzystać nie tylko jako stylowa ozdoba na szyję, ale również jako przepyszny dodatek do potraw lub smaczne przetwory na zimę.

Owoce jarzębiny używa się do przetworów jednak trzeba je najpierw odgoryczyć. Być może niektórzy jedzą je na surowo, jednak dla większości są zbyt gorzkie i trujące. Aby pozbyć się goryczki, którą powoduje kwas parasorbowy trzeba owoce przemrozić czyli włożyć do woreczków, i do zamrażarki nawet na kilka miesięcy. Można też je blanszować przez kilka minut. Niedoceniane przez wielu owoce zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew. Oprócz tego stymulują pracę jelit, łagodzą podrażnienia wątroby, pomagają przy zaburzeniach trawiennych i działają przeciwzapalnie na błony śluzowe jelit. Zawierają witaminę C, A, E i K.

Robi  się z nich soki, dżemy, marmoladę, syropy, mus. Usmażone z jabłkami są doskonałym dodatkiem do mięs. Dużo jarzębiny używa przemysł monopolowy do wódek czy likierów.

Jeśli masz problemy z zaparciami lub wzdęciami to sięgnij po te owoce. Możesz je dodać do słoika z ogórkami lub kapustą, które zaprawiasz na zimę. Najlepiej, gdy będziemy ją zbierać po pierwszych przymrozkach, ponieważ wtedy straci trochę goryczki.


Dżem z jabłkami

1 kg jarzębiny

1 kg jabłek

1 kg cukru

Zrobić syrop z cukru i ¾ szkl wody. Zdjąć z ognia, wrzucić przemrożone lub zblanszowane owoce jarzębiny. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i wrzucić do jarzębiny. Smażyć do przeźroczystości. Gorący dżem nakładać do słoików i zamykać. Ustawiać do góry dnem.

dzem z jarzębiny

 

Dżem z dynią

3 kg jarzębiny

6 kg dyni

3 kg cukru

Odgoryczone owoce jarzębiny przesypać na noc cukrem. Na drugi dzień smażyć dodając pokrojoną w kostkę dynię i cukier.

Można robić różne kombinacje tzn. dodać gruszki lub brzoskwinie.

nalewki owocowe

 

Sok i syrop jarzębinowy

Odgoryczone owoce przepuścić przez sokowirówkę. Do litra otrzymanego soku wsypać 50 dag cukru, a jeśli ma być syrop to kilogram. Gotować i gorący płyn wlewać do butelek i zamykać. Proste i zdrowe!

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz