Przetacznik leśny – zioła na pamięć i nie tylko
Przetacznik leśny to gatunek byliny z rodziny babkowatych występujący w Europie. W Polsce rośnie w wielu miejscach, w lasach, wzdłuż żywopłotów i na porębach leśnych.
Wygląd zewnętrzny
Roślina wieloletnia, zimozielona, o łodydze rozgałęzionej, leżącej, owłosionej i ukorzeniającej się. Tegoroczne pędy wznoszą się ku górze wyrastając od 15-30 cm wysokości. Liście eliptyczne, brzegiem karbowane lub lekko piłkowane, krótkoogonkowe i również owłosione. Kwiaty bladoniebieskie, czteropłatkowe, małe i dzwonkowate, zebrane w kłoski na szczytach tegorocznych łodyg.
Zastosowanie
W lecznictwie ludowym stosowany był jako środek poprawiający przemianę materii w zmęczeniu i osłabieniu wiosennym.
Ziele przetacznika za sprawą saponin działa wykrztuśnie. Gorycze znajdujące się w zielu pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i ułatwiają trawienie. Fenolokwasy i garbniki działają ściągająco i przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i słabo zapierająco. Wyciągi z ziela działają nieznacznie moczopędnie, napotnie, ułatwiają usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Odwary z przetacznika wykazują również działanie lekko ściągające, bakteriobójcze i przeciwzapalne, dzięki czemu przyspieszają gojenie ran i odnowę uszkodzonego naskórka.
Dostępny w aptekach sok z przetacznika oczyszcza krew z cholesterolu, a tętnice ze zwapnień. Pomaga w zachowaniu dobrej pamięci, likwiduje luki pamięciowe i zawroty głowy.
Dawkowanie: w przypadku gruźlicy płuc, w medycynie ludowej stosowano napar z ziela przetacznika leśnego, jedną łyżeczkę rozdrobnionego suszu zalewamy jedną szklanką wrzącej wody i zaparzamy pod przykryciem przez około 20 minut.
Po upływie tego czasu mieszankę przecedzamy i pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki. W aptekach i sklepach zielarskich można kupić sok z przetacznika lekarskiego. Sok taki konserwowany alkoholem daje efekty po okresie ok. 2-3 tygodni stosowania, dla dorosłych dawka wynosi 2 razy dziennie po jednej łyżeczce.