Smaczne przepisy z jesiennych warzyw i owoców

28 września 2011, dodał: martusia
Artykuł zewnętrzny

Jesień obfituje bowiem we wspaniałe warzywa i owoce, dzięki którym nabierzesz nowego blasku. Ich jedzenie pozwoli Ci zadbać nie tylko o zdrowie, ale i o urodę. Przekonaj się jaki dobroczynny wpływ na Twój wygląd mają skarby jesieni… Dodatkowo podpowiemy Ci jak je wykorzystać w kuchni, by w pełni cieszyć się ich wspaniałym smakiem.

GRUSZKI dzięki bardzo dużej zawartości błonnika (większej niż jabłka!) ułatwiają nie tylko wypróżnianie, ale pozwalają też utrzymać zgrabną sylwetkę. W żołądku błonnik chłonie bowiem wodę, zapewniając długotrwałe uczucie sytości. Nieprawdą jest też, że gruszka należy do owoców kalorycznych. Jeden owoc to zaledwie 60 kcal, czyli tyle co 2 kostki czekolady. Pozytywny wpływ na urodę ma też moczopędne działanie gruszek, dzięki któremu owoce te wpływają oczyszczająco na organizm.

Tarta z gruszkami w karmelu

Składniki:

  • 2 kg gruszek
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • żółtko
  • sok z jednej cytryny
  • 140 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cynamon
  • 3 goździki
  • 2 łyżki miodu

Masło siekamy z mąką i cukrem pudrem, dodajemy żółtko i szybko zagniatamy. Schładzamy w lodówce 15 minut. Ciastem wylepiamy formę do tart, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temp. 200˚C. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Jedną połowę owoców kroimy na plasterki, a drugą ścieramy na tarce. Starte gruszki gotujemy na małym ogniu 20 minut z 50 ml wody, 40 g cukru, cukrem waniliowym i goździkami. Po tym czasie odparowujemy płyn z musu i przecieramy przez sito. Na patelni rumienimy pozostały cukier, dodajemy plasterki gruszek i smażymy, aż zaczną się rumienić. Następnie dodajemy masło i zdejmujemy patelnię z ognia. Dno ciasta wykładamy musem, na którym umieszczamy podsmażone gruszki. Miód mieszamy z 50 ml wody, wlewamy na patelnie, mieszamy z syropem, który na niej pozostał. Po zagotowaniu sosem polewamy owoce. Tartę pieczemy 25-30 minut w temp. 180˚C.

JABŁKA zawierają większość występujących w przyrodzie witamin i minerałów (głównie witaminy C). Dzięki obecności dużej ilości polifenoli, które działają przeciwutleniająco, jabłka opóźniają zachodzące w organizmie procesy starzenia. Pektyny natomiast oczyszczają organizm z trujących substancji, co oczywiście wpływa korzystnie na nasz wygląd. Błonnik i niska kaloryczność (średni owoc to ok. 50 kcal) pozwolą również zapobiec otyłości. Jedzenie jabłek poprawi także stan włosów, skóry i paznokci.

Pieczone jabłka z lodami

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • lody waniliowe  (ok. 200 g)
  • cynamon

Jabłka kroimy wzdłuż na dwie równe części, wycinamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane układamy na blaszce i zapiekamy 30-40 minut w temp. 180˚C do miękkości. W połowie czasu pieczenia (po ok. 20 minutach) jabłka polewamy miodem. Upieczone jabłka podajemy ciepłe z gałką lodów waniliowych w miejscu po wycięciu gniazda nasiennego, posypane cynamonem i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

ŚLIWKI także zawierają bardzo dużo pektyn, dzięki czemu zmniejszają apetyt i zwalczają zaparcia. Obecne w owocach antyoksydanty nautralizujące wolne rodniki spowalniają starzenie skóry i pozwalają na dłużej zachować gładką i jędrną cerę. Nic nie poprawia tak wyglądu jak dobre samopoczucie, a jak się okazuje śliwki wspaniale oddziałują na nasz układ nerwowy, poprawiając humor, wydajność organizmu i odporność na stres. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z ilością spożywanych śliwek, gdyż owoce te jedzone w nadmiarze mogą działać wzdymająco i powodować biegunki.

Ciasto z budyniem i śliwkami

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 1 szklanka i 6 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Margarynę posiekać z mąką i 2 łyżkami cukru, następnie dodać żółtka i szybko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wylepić ciastem dużą blachę, nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w temp. 180˚C. W tym czasie ugotować budynie, wykorzystując mleko i 4 łyżki cukru. Budyń wylać na ciasto ułożyć połówki śliwek. Ciasto ponownie piec przez 20 minut w temp. 180˚C. W tym czasie ubić białka jajek ze szklanką cukru. Białka wyłożyć na upieczone ciasto i piec w tej samej temperaturze do czasu zarumienienia się bezy.

ORZECHY LASKOWE mimo dużej kaloryczności (100 g – 695 kcal) są warte grzechu, a wszystko dzięki obecności witamin B2, B6, E i C. Witamina B1 sprawi, że paznokcie staną się mniej łamliwe, a włosy błyszczące. Dzięki niej skończy się też problem z uporczywymi zajadami. Witamina B6 poprzez udział w syntezie serotoniny poprawi nastrój. Z kolei witaminy C i E zapewnią wspaniały, młody wygląd naszej skórze. Nie można także zapomnieć o dużej ilości błonnika, który zrekompensuje nam znaczną kaloryczność długotrwałym uczuciem sytości.

Blok czekoladowy z orzechami laskowymi

Składniki:

  • 1 garść orzechów laskowych
  • 1 opakowanie mleka w proszku (400 g)
  • kostka margaryny
  • ½ szklanki wody
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżeki kakao
  • 2 opakowania herbatników (100 g)
  • 1 garść rodzynków
  • 1 garść suszonych śliwek

Mleko w proszku, posiekane bakalie i pokruszone herbatniki wymieszać. Margarynę roztopić z cukrem, kakao i wodą. Podgrzewać do momentu otrzymania gładkiej masy. Ciepłą masę dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i przelać do keksówki wyłożonej folią. Odstawić na noc do lodówki.

BAKŁAŻAN jest doskonałym źródłem błonnika, witamin (głównie C, A i B2). oraz składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo, potas i fosfor. Wspaniale poprawia przemianę materii i działa odtruwająco. Jest też warzywem niskokalorycznym (100 g bakłażana to zaledwie 28 kcal), choć niestety nie lekkostrawnym.

Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem mielonym

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 50 g ryżu
  • 70 g mięsa mielonego
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki utartego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Ryż wsypujemy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 20 minut i odcedzamy. Bakłażany płuczemy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, pozostawiając przy skórce warstwę grubości 6-8 mmm. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy mięso mielone i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po zrumienieniu dodajemy też wydrążony miąższ z bakłażana i chwilę podsmażamy. Całość mieszamy z ryżem i jajkiem oraz doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Farszem nadziewamy bakłażana, posypujemy serem i zapiekamy ok. 40 minut w temp. 180˚C.

ZIEMNIAKI wbrew powszechnej opinii wcale nie tuczą. Ich kaloryczność jest mniejsza od ryżu i większości kasz. Należy jednak zadbać również o ich niski indeks glikemiczny, na który ma wpływ sposób przygotowania (niższy w przypadku ziemiaków gotowanych lub pieczonych, wyższy w puree i frytkach). Ziemniaki są ponadto bogate są w witaminę C, PP oraz witaminy z grupy B. Zawierają również znaczne ilości sodu, potasu, magnezu i żelaza. Ich silne działanie nawilżające i zmiękczające znalazło zastosowanie w kosmetyce. Ziemniaki możemy jednak wykorzystać również do sporządzenia domowych maseczek. Wystarczy ugotowanego, rozgniecionego ziemniaka nałożyć na skórę twarzy i szyi by po 20. minutach uzyskać efekt wygładzenia i regeneracji. Po dodaniu żółtka i kilku łyżek mleka otrzymamy natomiast maseczkę o działaniu odżywczym, wygładzającym i zmiękczającym.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz

Ziemniaki ugotować, obrać, ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w drobną kostkę. Ogórki i cebule obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do pieczonego kurczaka.

CEBULA wpływa doskonale na stan naszej skóry. Dlatego wykorzystywana jest do produkcji wielu kremów stosowanych w przerosłych bliznach i bliznowaceniach. Ułatwia także walkę z trądzikiem i piegami. W celu uzyskania maseczki przeciwtrądzikowej wystarczy zetrzeć dwie ugotowane w całości cebule z łyżką mąki ziemniaczanej. Płukanki z łusek cebuli przywracają z kolei blask włosom.  Zawarta w cebuli siarka pochodząca z olejku lotnego zmniejsza także przetłuszczanie się włosów.  Surową cebulę można natomiast stosować nacierając nią skórę głowy. Dzięki temu zabiegowi włosy staną się silniejsze i zaczną szybciej rosnąć. Jednak cebulę warto również jeść (szczególnie na surowo), gdyż w znacznym stopniu obniża ona poziom cholesterolu.

Surówka z cebuli

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki z musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki rodzynków
  • sól i pieprz (najlepiej biały)

Rodzynki zalać niewielką ilością gorącej wody, odstawić. Cebulę obrać, pokroić w drobne piórka, sparzyć. Rodzynki odsączyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

BURAKI, choć nie należą do warzyw bogatych w witaminy, zawierają bardzo duże ilości substancji mineralnych: żelaza, magnezu, wapnia i potasu. Ze względu na rozpuszczalność tych pierwiastków w wodzie, najlepiej spożywać buraki upieczone lub w postaci soku czy zupy. Buraki ochronią nas także przed przedwczesnym starzeniem. Działanie to jest wynikiem obecności dużej ilości barwników – antocyjanów, które działają silnie przeciwutleniająco.

Buraczki z pomarańczami

Składniki:

  • 4 buraki średniej wielkości
  • 4 pomarańcze
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz

Buraki upiec w temp. 180˚C do miękkości, po ostudzeniu obrać, pokroić w półplasterki. Pomarańcze obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Musztardę wymieszać z oliwą, miodem, sokiem z pomarańczy, doprawić solą i pieprzem. Buraczki i pomarańcze delikatnie wymieszać, polać przygotowanym sosem. Na wierzchu posypać nasionami słonecznika.

MARCHEW to przede wszystkim wspaniałe (największe spośród warzyw) źródło β-karotenu, czyli prowtaminy A.  Dzięki niemu skóra uzyskuje piękne, lekko brązowe zabarwienie oraz jest mniej wrażliwa na promieniowanie UV, co zapobiega oparzeniom słonecznym. Ponadto w marchwi obecne są znaczne ilości minerałów (głównie wapń, potas, żelazo i miedź) i witamin (B1, B2, PP, K, C), które również poprawiają kondycję skóry oraz włosów i paznokci.

Sałatka z marchwi

Składniki:

  • 3 średnie marchwie
  • 2 łyżki ryżu
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Marchewki umyć, obrać, opłukać i ugotować w niewielkiej ilości wody, pod przykryciem. Ryż wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować przez 20 minut, odcedzić. Jajka ugotować na twardo. Marchew i jajka pokroić w drobną kostkę, pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić.

PIETRUSZKA w postaci soku lub naparu z korzenia działa przeciwłojotokowo i wybielająco na skórę. Spożywana zapobiega nadmiernemu poceniu. Jest też dobrym źródłem karotenu, witamin B1, B2 i C. Zawiera także spore ilości żelaza i innych minerałów. Dzięki działaniu moczopędnemu pietruszka pomaga odtruwać organizm.

Sałatka z pietruszki

Składniki:

  • 3 korzenie pietruszki
  • natka pietruszki
  • kiszony ogórek
  • połowa konserwowej papryki (może być również pieczona)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Pietruszkę ugotować do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę. Pokroić także paprykę i ogórka. Natkę pietruszki posiekać. Całość wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem.

SELER jest cennym warzywem dla naszej urody. Przede wszystkim pomaga oczyścić organizm z toksyn i pobudza przemianę materii. Dzięki temu skóra wygląda młodziej, włosy są gładsze, a nastrój ulega poprawieniu. W walce ze starzeniem pomocne są również flawonoidy, które wykazują działanie przeciwutleniające. Do silnych antyoksydanyów należy również, obecna w selerze (szczególnie naciowym) w dużych ilościach, witamina C.

Sałatka z selera

Składniki:

  • 1 duży seler
  • 1 jabłko
  • garść rodzynków
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sok z jednej mandarynki
  • sól i pieprz

Rodzynki zalać niewielką ilością gorącej wody i odstawić. Selera ugotować do miękkości, po ostudzeniu obrać, pokroić na niewielkie kawałki. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Oliwę wymieszać z sokiem z mandarynki, doprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać seler, jabłko, odsączone rodzynki, pietruszkę i orzechy. Całość polać przygotowanym sosem.