Smaczne przepisy z jesiennych warzyw i owoców

28 września 2011, dodał: martusia
Artykuł zewnętrzny

Jesień obfituje bowiem we wspaniałe warzywa i owoce, dzięki którym nabierzesz nowego blasku. Ich jedzenie pozwoli Ci zadbać nie tylko o zdrowie, ale i o urodę. Przekonaj się jaki dobroczynny wpływ na Twój wygląd mają skarby jesieni… Dodatkowo podpowiemy Ci jak je wykorzystać w kuchni, by w pełni cieszyć się ich wspaniałym smakiem.

GRUSZKI dzięki bardzo dużej zawartości błonnika (większej niż jabłka!) ułatwiają nie tylko wypróżnianie, ale pozwalają też utrzymać zgrabną sylwetkę. W żołądku błonnik chłonie bowiem wodę, zapewniając długotrwałe uczucie sytości. Nieprawdą jest też, że gruszka należy do owoców kalorycznych. Jeden owoc to zaledwie 60 kcal, czyli tyle co 2 kostki czekolady. Pozytywny wpływ na urodę ma też moczopędne działanie gruszek, dzięki któremu owoce te wpływają oczyszczająco na organizm.

Tarta z gruszkami w karmelu

Składniki:

  • 2 kg gruszek
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • żółtko
  • sok z jednej cytryny
  • 140 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cynamon
  • 3 goździki
  • 2 łyżki miodu

Masło siekamy z mąką i cukrem pudrem, dodajemy żółtko i szybko zagniatamy. Schładzamy w lodówce 15 minut. Ciastem wylepiamy formę do tart, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temp. 200˚C. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Jedną połowę owoców kroimy na plasterki, a drugą ścieramy na tarce. Starte gruszki gotujemy na małym ogniu 20 minut z 50 ml wody, 40 g cukru, cukrem waniliowym i goździkami. Po tym czasie odparowujemy płyn z musu i przecieramy przez sito. Na patelni rumienimy pozostały cukier, dodajemy plasterki gruszek i smażymy, aż zaczną się rumienić. Następnie dodajemy masło i zdejmujemy patelnię z ognia. Dno ciasta wykładamy musem, na którym umieszczamy podsmażone gruszki. Miód mieszamy z 50 ml wody, wlewamy na patelnie, mieszamy z syropem, który na niej pozostał. Po zagotowaniu sosem polewamy owoce. Tartę pieczemy 25-30 minut w temp. 180˚C.

JABŁKA zawierają większość występujących w przyrodzie witamin i minerałów (głównie witaminy C). Dzięki obecności dużej ilości polifenoli, które działają przeciwutleniająco, jabłka opóźniają zachodzące w organizmie procesy starzenia. Pektyny natomiast oczyszczają organizm z trujących substancji, co oczywiście wpływa korzystnie na nasz wygląd. Błonnik i niska kaloryczność (średni owoc to ok. 50 kcal) pozwolą również zapobiec otyłości. Jedzenie jabłek poprawi także stan włosów, skóry i paznokci.

Pieczone jabłka z lodami

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • lody waniliowe  (ok. 200 g)
  • cynamon

Jabłka kroimy wzdłuż na dwie równe części, wycinamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane układamy na blaszce i zapiekamy 30-40 minut w temp. 180˚C do miękkości. W połowie czasu pieczenia (po ok. 20 minutach) jabłka polewamy miodem. Upieczone jabłka podajemy ciepłe z gałką lodów waniliowych w miejscu po wycięciu gniazda nasiennego, posypane cynamonem i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

ŚLIWKI także zawierają bardzo dużo pektyn, dzięki czemu zmniejszają apetyt i zwalczają zaparcia. Obecne w owocach antyoksydanty nautralizujące wolne rodniki spowalniają starzenie skóry i pozwalają na dłużej zachować gładką i jędrną cerę. Nic nie poprawia tak wyglądu jak dobre samopoczucie, a jak się okazuje śliwki wspaniale oddziałują na nasz układ nerwowy, poprawiając humor, wydajność organizmu i odporność na stres. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z ilością spożywanych śliwek, gdyż owoce te jedzone w nadmiarze mogą działać wzdymająco i powodować biegunki.

Ciasto z budyniem i śliwkami

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 1 szklanka i 6 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Margarynę posiekać z mąką i 2 łyżkami cukru, następnie dodać żółtka i szybko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wylepić ciastem dużą blachę, nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w temp. 180˚C. W tym czasie ugotować budynie, wykorzystując mleko i 4 łyżki cukru. Budyń wylać na ciasto ułożyć połówki śliwek. Ciasto ponownie piec przez 20 minut w temp. 180˚C. W tym czasie ubić białka jajek ze szklanką cukru. Białka wyłożyć na upieczone ciasto i piec w tej samej temperaturze do czasu zarumienienia się bezy.

ORZECHY LASKOWE mimo dużej kaloryczności (100 g – 695 kcal) są warte grzechu, a wszystko dzięki obecności witamin B2, B6, E i C. Witamina B1 sprawi, że paznokcie staną się mniej łamliwe, a włosy błyszczące. Dzięki niej skończy się też problem z uporczywymi zajadami. Witamina B6 poprzez udział w syntezie serotoniny poprawi nastrój. Z kolei witaminy C i E zapewnią wspaniały, młody wygląd naszej skórze. Nie można także zapomnieć o dużej ilości błonnika, który zrekompensuje nam znaczną kaloryczność długotrwałym uczuciem sytości.

Blok czekoladowy z orzechami laskowymi

Składniki:

  • 1 garść orzechów laskowych
  • 1 opakowanie mleka w proszku (400 g)
  • kostka margaryny
  • ½ szklanki wody
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżeki kakao
  • 2 opakowania herbatników (100 g)
  • 1 garść rodzynków
  • 1 garść suszonych śliwek

Mleko w proszku, posiekane bakalie i pokruszone herbatniki wymieszać. Margarynę roztopić z cukrem, kakao i wodą. Podgrzewać do momentu otrzymania gładkiej masy. Ciepłą masę dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i przelać do keksówki wyłożonej folią. Odstawić na noc do lodówki.

BAKŁAŻAN jest doskonałym źródłem błonnika, witamin (głównie C, A i B2). oraz składników mineralnych, takich jak: wapń, żelazo, potas i fosfor. Wspaniale poprawia przemianę materii i działa odtruwająco. Jest też warzywem niskokalorycznym (100 g bakłażana to zaledwie 28 kcal), choć niestety nie lekkostrawnym.

Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem mielonym

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 50 g ryżu
  • 70 g mięsa mielonego
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki utartego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Ryż wsypujemy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 20 minut i odcedzamy. Bakłażany płuczemy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, pozostawiając przy skórce warstwę grubości 6-8 mmm. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy mięso mielone i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po zrumienieniu dodajemy też wydrążony miąższ z bakłażana i chwilę podsmażamy. Całość mieszamy z ryżem i jajkiem oraz doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Farszem nadziewamy bakłażana, posypujemy serem i zapiekamy ok. 40 minut w temp. 180˚C.

ZIEMNIAKI wbrew powszechnej opinii wcale nie tuczą. Ich kaloryczność jest mniejsza od ryżu i większości kasz. Należy jednak zadbać również o ich niski indeks glikemiczny, na który ma wpływ sposób przygotowania (niższy w przypadku ziemiaków gotowanych lub pieczonych, wyższy w puree i frytkach). Ziemniaki są ponadto bogate są w witaminę C, PP oraz witaminy z grupy B. Zawierają również znaczne ilości sodu, potasu, magnezu i żelaza. Ich silne działanie nawilżające i zmiękczające znalazło zastosowanie w kosmetyce. Ziemniaki możemy jednak wykorzystać również do sporządzenia domowych maseczek. Wystarczy ugotowanego, rozgniecionego ziemniaka nałożyć na skórę twarzy i szyi by po 20. minutach uzyskać efekt wygładzenia i regeneracji. Po dodaniu żółtka i kilku łyżek mleka otrzymamy natomiast maseczkę o działaniu odżywczym, wygładzającym i zmiękczającym.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz

Ziemniaki ugotować, obrać, ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w drobną kostkę. Ogórki i cebule obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do pieczonego kurczaka.

CEBULA wpływa doskonale na stan naszej skóry. Dlatego wykorzystywana jest do produkcji wielu kremów stosowanych w przerosłych bliznach i bliznowaceniach. Ułatwia także walkę z trądzikiem i piegami. W celu uzyskania maseczki przeciwtrądzikowej wystarczy zetrzeć dwie ugotowane w całości cebule z łyżką mąki ziemniaczanej. Płukanki z łusek cebuli przywracają z kolei blask włosom.  Zawarta w cebuli siarka pochodząca z olejku lotnego zmniejsza także przetłuszczanie się włosów.  Surową cebulę można natomiast stosować nacierając nią skórę głowy. Dzięki temu zabiegowi włosy staną się silniejsze i zaczną szybciej rosnąć. Jednak cebulę warto również jeść (szczególnie na surowo), gdyż w znacznym stopniu obniża ona poziom cholesterolu.

Surówka z cebuli

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki z musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki rodzynków
  • sól i pieprz (najlepiej biały)

Rodzynki zalać niewielką ilością gorącej wody, odstawić. Cebulę obrać, pokroić w drobne piórka, sparzyć. Rodzynki odsączyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

BURAKI, choć nie należą do warzyw bogatych w witaminy, zawierają bardzo duże ilości substancji mineralnych: żelaza, magnezu, wapnia i potasu. Ze względu na rozpuszczalność tych pierwiastków w wodzie, najlepiej spożywać buraki upieczone lub w postaci soku czy zupy. Buraki ochronią nas także przed przedwczesnym starzeniem. Działanie to jest wynikiem obecności dużej ilości barwników – antocyjanów, które działają silnie przeciwutleniająco.

Buraczki z pomarańczami

Składniki:

  • 4 buraki średniej wielkości
  • 4 pomarańcze
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz

Buraki upiec w temp. 180˚C do miękkości, po ostudzeniu obrać, pokroić w półplasterki. Pomarańcze obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Musztardę wymieszać z oliwą, miodem, sokiem z pomarańczy, doprawić solą i pieprzem. Buraczki i pomarańcze delikatnie wymieszać, polać przygotowanym sosem. Na wierzchu posypać nasionami słonecznika.

MARCHEW to przede wszystkim wspaniałe (największe spośród warzyw) źródło β-karotenu, czyli prowtaminy A.  Dzięki niemu skóra uzyskuje piękne, lekko brązowe zabarwienie oraz jest mniej wrażliwa na promieniowanie UV, co zapobiega oparzeniom słonecznym. Ponadto w marchwi obecne są znaczne ilości minerałów (głównie wapń, potas, żelazo i miedź) i witamin (B1, B2, PP, K, C), które również poprawiają kondycję skóry oraz włosów i paznokci.

Sałatka z marchwi

Składniki:

  • 3 średnie marchwie
  • 2 łyżki ryżu
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Marchewki umyć, obrać, opłukać i ugotować w niewielkiej ilości wody, pod przykryciem. Ryż wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować przez 20 minut, odcedzić. Jajka ugotować na twardo. Marchew i jajka pokroić w drobną kostkę, pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić.

PIETRUSZKA w postaci soku lub naparu z korzenia działa przeciwłojotokowo i wybielająco na skórę. Spożywana zapobiega nadmiernemu poceniu. Jest też dobrym źródłem karotenu, witamin B1, B2 i C. Zawiera także spore ilości żelaza i innych minerałów. Dzięki działaniu moczopędnemu pietruszka pomaga odtruwać organizm.

Sałatka z pietruszki

Składniki:

  • 3 korzenie pietruszki
  • natka pietruszki
  • kiszony ogórek
  • połowa konserwowej papryki (może być również pieczona)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Pietruszkę ugotować do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę. Pokroić także paprykę i ogórka. Natkę pietruszki posiekać. Całość wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem.

SELER jest cennym warzywem dla naszej urody. Przede wszystkim pomaga oczyścić organizm z toksyn i pobudza przemianę materii. Dzięki temu skóra wygląda młodziej, włosy są gładsze, a nastrój ulega poprawieniu. W walce ze starzeniem pomocne są również flawonoidy, które wykazują działanie przeciwutleniające. Do silnych antyoksydanyów należy również, obecna w selerze (szczególnie naciowym) w dużych ilościach, witamina C.

Sałatka z selera

Składniki:

  • 1 duży seler
  • 1 jabłko
  • garść rodzynków
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sok z jednej mandarynki
  • sól i pieprz

Rodzynki zalać niewielką ilością gorącej wody i odstawić. Selera ugotować do miękkości, po ostudzeniu obrać, pokroić na niewielkie kawałki. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Oliwę wymieszać z sokiem z mandarynki, doprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać seler, jabłko, odsączone rodzynki, pietruszkę i orzechy. Całość polać przygotowanym sosem.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...