Przepisy na pyszną kawę z kapsułek Nespresso

25 lutego 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Posiadanie ekspresu najlepszych marek, np. Nespresso, umożliwia przygotowywanie najrozmaitszych kaw pod kątem smaku i aromatu. Daj się ponieść fantazji, uwolnij zmysły i wykorzystaj przepisy na wyśmienitą kawę.

kawa1

Przede wszystkim określ, czy masz ochotę na kawę macchiato (czyli z kolejnością mleko-espresso) czy tradycyjną (espresso zalane mlekiem). Wówczas możesz już komponować cały napój ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Kawa z piankami marshmallow – absolutny hit! Do kubka należy wrzucić najpierw owe pianki, a następnie dodać do nich espresso (wystarczy jedna kapsułka). Całość dopełnia się mlekiem. Pianki ulegną delikatnemu rozpuszczeniu, jednak ze względu na wagę, wypłyną do góry, pokrywając się z pianą powstałą ze spienionego mleka. Finalnie kawa nie potrzebuje cukru ani syropu – pianki marshmallow dodają jej pożądanej słodkości.

Karmelowe latte macchiato – idealne na mroźne, zimowe wieczory. Do kubka w pierwszej kolejności należy dodać spienione mleko, a następnie osłodzenie w postaci syropu karmelowego (dla osób dbających o linię zaleca się użycie syropu bezcukrowego), który można zakupić np. w sieciowej kawiarni. Ostatnim etapem jest espresso (w zależności od rozmiaru – 1 lub 2 kapsułki). Dla ogromnych miłośników karmelu: opcjonalnie na piance powstałej z mleka można nałożyć polewę karmelową np. w postaci jakiegoś wzoru lub szlaczku.

Cafe Mocha (inna pisownia: Mocca bądź Mokka) – to nic innego jak kawa z czekoladą. Aby uległa idealnemu rozpuszczeniu, w pierwszej kolejności należy dodać do kubka właśnie ją, a następnie zalać espresso. Końcowym krokiem jest delikatnie spienione mleko. Całość napoju powinna sięgać mniej więcej do 12 mm poniżej krawędzi kubka tak, aby znalazło się jeszcze miejsce na nieodłączny składnik Cafe Mocha, a mianowicie… bitą śmietanę! Wedle uznania można posypać ją jeszcze cynamonem lub wanilią.

Ciekawostka: interesującym dodatkiem do czekolady jest kokos. Kawa z tymi dwoma smakami przypomina baton Bounty. Drugą opcją jest połączenie ciemnej czekolady z białą. Otrzymuje się wówczas tzw. zebrę.

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem Cafessima oferującym kapsułki kompatybilne z systemem Nespresso, a tym samym – najlepszą, najwyższej jakości kawę z ekspresu!

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Podłoga w łazience
Jeśli chcemy mieć łazienkę utrzymaną w stylu naturalnym, wybieramy podłogę drewnianą. Deski podłogowe...
Wywoływanie zdjęć
Ja wywołuje zdjęcia w Rossmannie , a później lądują w albumie albo...
Masaż ultradźwiękowy
Masażer ultradźwiękowy może być skutecznym narzędziem w walce z różnymi problemami skórnymi, takimi...
Wąskie biodra a styl ubierania się…
Zamaskowanie wąskich bioder za pomocą spodni wcale nie jest trudne! Wystarczy wybrać szerokie jeansy...