URODA I ZDROWIE

Przepisy na nalewki z pigwy

18 kwietnia 2011, dodał: Redakcja

Charakterystyka owoców pigwy (Pigwowiec Cido (Chaenomeles japonica Cido)
Duże, jasnożółte, twarde, pachnące. Dojrzewają od września. Mogą być zbierane sukcesywnie jesienią i zimą.

Wartości zdrowotne owoców:
Zawierają prowitaminę A, dużo witaminy C, błonnik
Szczególnie polecane dla amatorów domowych przetworów. Z owoców pigwowca zrobić można świetne nalewki, aromatyczny sok, dżemy i marmolady (dzięki naturalnym pektynom żelującym nie wymagają dodatków)


Zastosowanie kulinarne:
soki, syropy, wino, nalewki, dżemy, marmolady

Warto uprawiać w: ogrodzie, ponieważ…

o    Cido jest miniaturowym krzewem (dorasta do 1 m wysokości) ozdobnym wiosną dzięki ogromnym czerwono-pomarańczowym kwiatom, a jesienią obsypanym pachnącymi owocami o wielkości małych jabłek.
o    Roślina ta nie jest wybredna co do gleby, świetnie rośnie na słonecznych skarpach, skalniakach.

Przepisy na nalewki:

Pigwowy likier z Zurychu

Już w roku 1889 czasopismo „Möllers Deutsche Gärtnerzeitung” wydrukowało przepis na likier opracowany przez ogrodnika Olbricha z  Zurichu:
Owoce są zbierane przed przymrozkami i przecierane na tarce. Powstała masa jest następnie delikatnie przeciskana przez gazę, jednakże nie za mocno, gdyż w przeciwnym razie otrzyma się zbyt dużo osadu. Otrzymany sok jest gotowany z cukrem (750 g cukru na każdy litr soku) oraz dokładnie odszumowywany. Po wystarczającym ochłodzeniu do 1 litra soku dodaje się 0,5 litra dobrego spirytusu. Sok nalewa się do butelek i dobrze wygotowuje. Zamiast spirytusu można użyć również dobrej wódki zbożowej. Gdy mieszanina odstała kilka tygodni w butelkach, jest ona gotowa do spożycia. Im starsza będzie, tym lepiej będzie smakować.

Wódka pigwowa (niemiecki przepis z 1786 r.)

Najpierw pigwy muszą zostać oczyszczone za pomocą ścierki, a następnie na tarce należy zetrzeć taką ich ilość, aby można było przez ścierkę wycisnąć sześć kwart  soku. Ten sok umieszcza się w naczyniu, dodaje cztery kwarty spirytusu winnego , obok pestek 60 brzoskwiń i 60 moreli, które należy grubo zmielić, drobno pokrojonego cynamonu i goździków, jak i jednego funta drobnego cukru kanaryjskiego . Naczynie musi być jednak tak duże, aby z tymi wszystkimi składnikami nie było całkiem pełne. Jest ono następnie zamykane i odstawiane na 3 do 4 tygodni, jednak trzeba je codziennie raz wstrząsnąć. Następnie próbuje się, czy wódka jest dobra, i przechowuje się ją potem w butelkach.

MOCOWOC – kolekcja ośmiu dekoracyjnych krzewów owocowych o szczególnie cennych właściwościach smakowych, zdrowotnych i kulinarnych, oferowana od maja 2011 r. przez szkółkę Grąbczewscy. Facebook.com/MOCOWOC

www.grabczewscy.pl

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Przepisy na nalewki z pigwy

  1. avatar Waski pisze:

    Pigwa a pigwowiec to dwie różne rośliny. I dwa różne owoce

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Krem ,czy baza?
Baza to fajna opcja. Makijaż jest wtedy trwalszy i trzyma się dłużej :)
Kosmetyki do makijażu twarzy
A malujecie się do pracy mocniej? Czy lekki makijaż? Zdecydowanie wolę naturalność, czasem...
dobra lokówka
Dziękuje za wszystkie polecenia, na pewno podzielę się zdjęciami moim włosów przed...
Codzienny make up
Na co dzień nie maluje się raczej mocno. Stosuje eyeliner, lekki cień do...