Przepisy na dania z oliwkami

20 listopada 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Hiszpańska Oliwka na ostrzu noża Andrzeja Polana

Z przyjemnością prezentujemy kilka propozycji Andrzeja Polana na proste i doskonałe w smaku dania z Hiszpańską Oliwką w roli głównej.

Przepisy na wyśmienite potrawy z Hiszpańską Oliwką w roli głównej

Hiszpańskie Zielone Oliwki z pstrągiem oraz pesto

Hiszpanskie Zielone Oliwki z pstragiem oraz pesto
Składniki:

Hiszpańskie Zielone Oliwki, wędzony pstrąg, świeży koperek, hiszpańska oliwa z oliwek, orzechy włoskie, ząbek czosnku, sól morska, suszone pomidory, ser owczy „oscypek”.
Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszaj świeży koperek, 5 łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek, orzechy włoskie, ząbek czosnku i trochę soli. Wszystko zmiksuj za pomocą blendera, do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj posiekane w cienkie paseczki suszone pomidory, pokrojony w kostkę ser owczy „oscypek” oraz kawałki wędzonego pstrąga. Dorzuć kilka hiszpańskich zielonych oliwek. Podawaj z prażonymi migdałami.

Jajka na miękko faszerowane tatarem z Hiszpańskich Oliwek

Jajka na miekko faszerowane tatarem z Hiszpanskich Oliwek
Składniki: 4 jajka, 6 zielonych oliwek, 6 czarnych oliwek, kilka kromek białego chleba, oliwa z oliwek, sól i pieprz, ocet winny, pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania:

Jajka gotuj 4 minuty z dodatkiem octu winnego. Czarne i zielone oliwki posiekaj bardzo drobno i wymieszaj z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek oraz szczyptą pieprzu. Chleb podziel na małe kwadraciki, podpiecz na złoty kolor,
a następnie skrop delikatnie octem winnym. Oskub ze skorupki górną część jajek umieszczonych
w podstawkach na jajka lub małych kieliszkach. Wydłub wierzchnią warstwę białka, pozostawiając resztę wraz z żółtkiem. Wnętrze delikatnie oprósz solą i pieprzem. Jajka wypełnij tatarem i drobnymi grzankami. Przed podaniem posyp danie drobno posiekanym szczypiorkiem.

Hiszpańskie Czarne Oliwki z śródziemnomorskim akcentem

Hiszpanskie Czarne Oliwki z srodziemnomorskimi akcentami
Składniki: Hiszpańskie Czarne Oliwki, awokado, tarty parmezan, hiszpańska oliwa z oliwek, kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

 

Posiekaj awokado w drobną kostkę, następnie dorzuć do niego Hiszpańskie Czarne Oliwki, starty parmezan oraz kilka łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek. Tuż przed podaniem, posyp danie posiekaną bazylią. Smacznego!

Egzotyczne Hiszpańskie Zielone Oliwki

Egzotyczne Hiszpanskie Zielone Oliwki
Składniki: Hiszpańskie Zielone Oliwki, mango, świeży ananas, banan, pieczona czerwona papryka, hiszpańska oliwa z oliwek, ocet winny, odrobina świeżo startego imbiru, kilka listków świeżej mięty.

Sposób przygotowania:

Pokrój mango i ananasa na drobną kostkę, skrop odrobiną hiszpańskiej oliwy z oliwek. Po usunięciu pestek z papryki, pokrój ją w bardzo cienkie paseczki. Dodaj do posiekanych owoców. Połączone składniki wymieszaj z oliwą
z oliwek i niewielką ilością octu winnego. Dodaj imbir i listki mięty. Marynatę włóż do lodówki na godzinę, by wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Tuż przed podaniem dodaj banana pokrojonego w cienkie talarki.

Pomidorki koktajlowe w towarzystwie koziego sera i Hiszpańskich Czarnych Oliwek

Pomidorki koktajlowe w towarzystwie koziego sera i Hiszpanskich Czarnych Oliwek

Składniki:

400 g pomidorków koktajlowych, 20 Hiszpańskich Czarnych Oliwek, 200 g koziego sera, sól i pieprz, kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

Pomidorki koktajlowe podziel na połówki, dodaj pokrojony w kostkę ser kozi. W salaterkach rozłóż pomidorki, ser i oliwki. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanymi listkami świeżej bazylii.

 

Historia Hiszpańskich Oliwek

Według historyków oliwki pochodzą z basenu Morza Śródziemnego. Pierwsze zachowane dowody stosowania oliwek pochodzą sprzed 2500 roku p.n.e.

W Hiszpanii drzewa oliwne pojawiły się najprawdopodobniej dzięki Fenicjanom, przedsiębiorczym mieszkańcom starożytnej krainy obejmującej obszary dzisiejszego Libanu i północnego Izraela.
Uprawę oliwek w Hiszpanii rozpowszechnili natomiast starożytni Rzymianie. O ważnej roli oliwek w czasach dominacji rzymskiej świadczy umieszczenie wizerunku drzewa oliwnego na rewersie monet używanych
na terenie Półwyspu Iberyjskiego.

Obecnie na świecie rośnie około 850 milionów drzew oliwnych na ponad 10 milionach hektarów ziemi.
2,5 miliona tych hektarów rozmieszczonych jest na terenie Hiszpanii. Głównym regionem upraw drzew oliwnych na Półwyspie Iberyjskim jest Andaluzja, skąd pochodzi 77% wszystkich oliwek uprawianych w tym kraju. Każdego roku na świecie produkuje się około 1,75 miliona ton oliwek, z czego ponad 30% pochodzi z Hiszpanii. Co ciekawe 60% produkcji stanowią oliwki zielone, zaś 40% oliwki czarne (ich zbioru dokonuje się w fazie dojrzałej). Prawie 40% hiszpańskiej produkcji trafia na rodzimy rynek, a pozostałe 60% eksportuje się do ponad 120 krajów, w tym również do Polski.

To wszystko czyni ten kraj światowym liderem w zakresie produkcji
i eksportu oliwek stołowych. Hiszpania zdecydowanie dystansuje pozostałych graczy rynku: Turcję (12%), Syrię (11%) i Grecję (6%). Pierwszą pozycję zawdzięcza przede wszystkim wysiłkowi
i profesjonalizmowi całej branży, która łączy wieloletnią tradycję i wysoką jakość upraw z zastosowaniem nowoczesnych technologii w produkcji przemysłowej.

Główne rynki zbytu hiszpańskich oliwek według regionów to: kraje Unii Europejskiej (41%), Stany Zjednoczone, Kanada i Portoryko (29%) oraz Europa Wschodnia (14%).

Według danych Urzędów Celnych Hiszpania eksportuje do Polski ponad 6.000 ton oliwek rocznie,
co oznacza, że zajmujemy 9 miejsce w rankingu importerów tego produktu z Półwyspu Iberyjskiego (wyprzedzają nas m.in. takie kraje jak: USA, Rosja czy Francja).1 Z roku na rok rośnie eksport hiszpańskich oliwek do Polski – głównie ze słonecznej Andaluzji, w której występuje największa liczba drzew oliwnych (80%).

Rodzaje Hiszpańskich Oliwek

Oliwki nazywane są „owocami długowieczności”. Nic dziwnego skoro drzewa oliwne potrafią żyć ponad 2 tysiące lat.
Hiszpańskie oliwki są zbierane ręcznie we wrześniu
i październiku, a ich kolor określa stopień dojrzałości owocu:
Zielone oliwki zrywa się gdy nie są jeszcze całkowicie dojrzałe – mogą mieć zabarwienie od zielonego
do żółtego;
Na wpół dojrzałe oliwki zmieniają kolor na różowy, jasnofioletowy lub jasnobrązowy i zebrane są przed osiągnięciem pełnej dojrzałości;
Natomiast w pełni dojrzałe owoce mogą być,
w zależności od obszaru uprawy oraz czasu zbiorów, koloru czerwono-czarnego, fioletowego, fioletowo-czarnego, ciemnobrązowego lub czarnego.

Zdrowotna moc Hiszpańskich Oliwek

Hiszpańska dieta śródziemnomorska uważana jest za najzdrowszą na świecie. Świeże ryby, mięso, rośliny strączkowe oraz warzywa stanowią podstawę większości posiłków, a oliwki stołowe odgrywają ważną rolę ze względu na zawartość składników odżywczych. Hiszpańskie oliwki zawierają prowitaminę A, witaminy C i E oraz mnóstwo witamin z grupy B. Są też źródłem minerałów
i mikroelementów (potasu, fosforu, żelaza i magnezu). Charakteryzują się wysoką zawartością kwasów oleinowych, które mają dobroczynną moc obniżania poziomu LDL – „złego cholesterolu”, podnosząc zarazem poziom HDL – „dobrego cholesterolu” we krwi. Chronią w ten sposób nasze serce oraz naczynia krwionośne przed zmianami miażdżycowymi.

Jednym z powodów, dla których dieta śródziemnomorska została wpisana na Światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO, jest m.in. długowieczność ludności zamieszkującej region basenu Morza Śródziemnego. Mężczyźni żyją tu ponad 78 lat, a kobiety o sześć lat dłużej. Hiszpańskie oliwki posiadają także inną zaletę – mają niewiele kalorii. Właśnie dlatego są szczególnie polecane jako lekkostrawna przekąska. Wartość kaloryczna oliwek to około 150 kcal na 100 g, w porównaniu
do 450-550 kcal, które mają inne powszechnie spożywane przekąski, np.: chipsy czy orzeszki.

Jeżeli chcemy stosować zdrową i zrównoważoną dietę warto dodać hiszpańskie oliwki do codziennego menu.

Niepodważalne zalety hiszpańskiej oliwki i jej wyjątkowy smak urzekły Andrzeja Polana, szefa kuchni warszawskiej restauracji Soul Kitchen, znanego z porannego programu Dzień Dobry TVN. Hiszpańskie oliwki idealnie wpisały się w filozofię tego kulinarnego wirtuoza, która zakłada, że na sukces w kuchni składają się: najlepsze składniki, proste przepisy i genialny smak!

Foto_2_Iza_Wasilek_www_izawasilek.pl

 

Największa hiszpańska celebrytka

Hiszpania jest największym producentem i eksporterem oliwek na świecie. Każdego roku na świecie produkuje się około 1,75 miliona ton oliwek, z czego ponad 30% pochodzi właśnie z Hiszpanii. Prawie 40% hiszpańskiej produkcji trafia na rodzimy rynek, a pozostałe 60% eksportuje się do ponad 120 krajów, w tym również do Polski. O oliwce można powiedzieć, że jest królową polskich stołów, bo Polacy spożywają jej rocznie aż 6 000 ton!

Przepis na długowieczność

Oliwki są jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, wpisanej na Światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO, głównie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Oliwki zawierają całe bogactwo wartości odżywczych, witamin i mikroelementów. W tym duże ilości kwasu oleinowego, który wpływa na obniżenie poziomu „złego cholesterolu”, podnosząc zarazem poziom tego „dobrego”.

Recepta na zdrowie i urodę

Wielu z nas zależy na zachowaniu zdrowego wyglądu, zgrabnej sylwetki, pięknej skóry oraz mocnych włosów i paznokci. Dlatego warto włączyć do codziennego menu hiszpańską oliwkę. Zawarty w niej kwas oleinowy jest od dawna ceniony w kosmetologii, gdyż pozwala utrzymać skórę w doskonałej kondycji. Spożywany regularnie zmiękcza, nawilża i wygładza skórę, chroni ją też przed negatywnymi czynnikami środowiska zewnętrznego. Ponadto oliwki są bogate w witaminy z grupy B, C i E, prowitaminę A, a także związki mineralne – przede wszystkim wapń, fosfor, potas, cynk i żelazo. Zawierają także polifenole i dobroczynne tłuszcze – związki, które mają działanie przeciwrodnikowe,
a tym samym przeciwstarzeniowe.
Dzienne zalecane spożycie oliwek dla zdrowego dorosłego człowieka wynosi 25 gramów, czyli około
7 sztuk, a to tylko około 37 kcal.

Oliwkowy zawrót głowy

Hiszpańskie oliwki występują w tak wielu odmianach, smakach i kolorach, że idealnie pasują
do każdego, nawet najbardziej wyszukanego dania. Sprawdzają się jako przekąska, dodatek
do sałatek, dań gorących, drinków czy nawet deserów. Są różnorodne pod względem kolorów – występują w barwach od zieleni, poprzez odcień różu i fioletu, po czerń. Są dostępne w różnych formach: z pestką, drylowane, siekane czy nadziewane, np.: anchois, migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną czy serem. Są niskokaloryczne i bogate w witaminy dzięki czemu stanowią podstawę zrównoważonej diety. Warto je wykorzystać przyrządzając proste, szybkie w przygotowaniu i doskonałe w smaku przekąski.