Przepisy na dania z dyni: zupa, ciasto, risotto

3 września 2019, dodał: Izabella Karczewska
Artykuł zewnętrzny

Dynia jest doskonałym źródłem witaminy A, B i C. Zawiera dużo błonnika i jest bogata w białko roślinne. Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo, dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy i nawilża organizm. Idealnie nadaje się na obiad dla osób dbających o sylwetkę, ponieważ jest mało kaloryczna, a przy tym syta. Istnieje 45 odmian dyni, wśród nich najpopularniejsze w Polsce są: dynia zwyczajna, piżmowa, japońska, hokkaido i makaronowa.

 

 

Dania z dyni sprawdzą się w chłodne, jesienne dni zarówno na słono jak i na słodko.

Marmolada z dyni i pomarańczy

Składniki:

-1kg dyni

-2 pomarańcze

-sok z 2 cytryn

-700ml wody

-600g cukru

-odrobina suszonego kardamonu i cynamonu

-odrobina aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Dynie dokładnie myjemy i kroimy w niewielką kostkę usuwając nasiona. Wyciskamy sok z cytryn i pomarańczy, a następnie wlewamy do garnka.
  2. Do garnka dodajemy dynię, wodę, suszone przyprawy i aromat waniliowy. Całość gotujemy przez godzinę na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  3. Gdy dynia będzie już całkowicie miękka dodajemy cukier i mieszamy. Nasza marmolada ma być gęsta i kleista. Następnie przekładamy ją do słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, czekając aż całkowicie się wystudzi.

 

Tajska zupa curry z dyni

Składniki:

-1 kg dyni

-bulion

-mleko kokosowe

-przyprawa curry

-natka pietruszki

-krewetki około 8 sztuk

-1 marchewka

-1 papryka chili

-1 cebula

-1 łyżka oleju

-sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Dynie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Rozgrzewamy patelnie i podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy do niej dynie i dusimy do miękkości.
  2. Do 1.5 l  bulionu  wrzucamy drobno pokrojoną paprykę chili, pietruszkę i dynie z cebulą. Taki wywar gotujemy przez 30 minut.
  3. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie całość blendujemy na krem i dolewamy mleko kokosowe i wrzucamy surowe krewetki, gotujemy około 2 minuty. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i curry według uznania.
  4. Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki

 

Dyniowe risotto z kurczakiem

Składniki:

-250g filetu z kurczaka

-1 szklanka obranej i pokrojonej dyni

-1 mała cebulka

-500 ml bulionu

-przyprawa curry

-25g wybranego, tartego sera

-3 łyżki masła

-pół łyżeczki kurkumy

-100ml białego, wytrawnego wina

– szklanka ryży do risotto

-opcjonalnie: orzeszki pinii

Sposób przygotowania:

  1. Cebulkę szklimy na maśle i dodajemy do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Po dokładnym obsmażeniu mięsa z każdej strony dołączamy dynię i czekamy aż będzie miękka.
  2. Następnie do patelni dodajemy ryż i smażymy potrawę przez 2 minuty. Kolejno wsypujemy curry i kurkumę, zalewamy winem.
  3. Gdy ryż wchłonie już całe wino, stopniowo dolewamy bulion i dusimy aż będzie al dente.
  4. Gotowe danie powinno mieć gęstą konsystencję i pięknie pachnieć. Przed podaniem posypujemy potrawkę tartym serem i orzeszkami.

 

Dyniowe ciasto

Składniki:

-2 szklanki miąższu z dyni

-pół szklanki miodu

-2 szklanki mąki pszennej

-2 łyżeczki cynamonu

-1 łyżeczka imbiru

-3 jaja

-cukier waniliowy

-pół szklanki oleju

-łyżeczka sody

-garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Jaja miksujemy z miodem do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dynie ścieramy na tarce o małych oczkach i odsączamy z wody. Następnie dodajemy ją do utartej masy. Dołączamy resztę składników.
  3. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do blachy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 45-60 minut.
  4. Gotowe ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub lukrem z orzechami.