Przepisy na dania z dyni: zupa, ciasto, risotto
Dynia jest doskonałym źródłem witaminy A, B i C. Zawiera dużo błonnika i jest bogata w białko roślinne. Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo, dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy i nawilża organizm. Idealnie nadaje się na obiad dla osób dbających o sylwetkę, ponieważ jest mało kaloryczna, a przy tym syta. Istnieje 45 odmian dyni, wśród nich najpopularniejsze w Polsce są: dynia zwyczajna, piżmowa, japońska, hokkaido i makaronowa.
Dania z dyni sprawdzą się w chłodne, jesienne dni zarówno na słono jak i na słodko.
Marmolada z dyni i pomarańczy
Składniki:
-1kg dyni
-2 pomarańcze
-sok z 2 cytryn
-700ml wody
-600g cukru
-odrobina suszonego kardamonu i cynamonu
-odrobina aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
- Dynie dokładnie myjemy i kroimy w niewielką kostkę usuwając nasiona. Wyciskamy sok z cytryn i pomarańczy, a następnie wlewamy do garnka.
- Do garnka dodajemy dynię, wodę, suszone przyprawy i aromat waniliowy. Całość gotujemy przez godzinę na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Gdy dynia będzie już całkowicie miękka dodajemy cukier i mieszamy. Nasza marmolada ma być gęsta i kleista. Następnie przekładamy ją do słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, czekając aż całkowicie się wystudzi.
Tajska zupa curry z dyni
Składniki:
-1 kg dyni
-bulion
-mleko kokosowe
-przyprawa curry
-natka pietruszki
-krewetki około 8 sztuk
-1 marchewka
-1 papryka chili
-1 cebula
-1 łyżka oleju
-sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Dynie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Rozgrzewamy patelnie i podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy do niej dynie i dusimy do miękkości.
- Do 1.5 l bulionu wrzucamy drobno pokrojoną paprykę chili, pietruszkę i dynie z cebulą. Taki wywar gotujemy przez 30 minut.
- Gdy wszystkie składniki będą już miękkie całość blendujemy na krem i dolewamy mleko kokosowe i wrzucamy surowe krewetki, gotujemy około 2 minuty. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i curry według uznania.
- Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki
Dyniowe risotto z kurczakiem
Składniki:
-250g filetu z kurczaka
-1 szklanka obranej i pokrojonej dyni
-1 mała cebulka
-500 ml bulionu
-przyprawa curry
-25g wybranego, tartego sera
-3 łyżki masła
-pół łyżeczki kurkumy
-100ml białego, wytrawnego wina
– szklanka ryży do risotto
-opcjonalnie: orzeszki pinii
Sposób przygotowania:
- Cebulkę szklimy na maśle i dodajemy do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Po dokładnym obsmażeniu mięsa z każdej strony dołączamy dynię i czekamy aż będzie miękka.
- Następnie do patelni dodajemy ryż i smażymy potrawę przez 2 minuty. Kolejno wsypujemy curry i kurkumę, zalewamy winem.
- Gdy ryż wchłonie już całe wino, stopniowo dolewamy bulion i dusimy aż będzie al dente.
- Gotowe danie powinno mieć gęstą konsystencję i pięknie pachnieć. Przed podaniem posypujemy potrawkę tartym serem i orzeszkami.
Dyniowe ciasto
Składniki:
-2 szklanki miąższu z dyni
-pół szklanki miodu
-2 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki cynamonu
-1 łyżeczka imbiru
-3 jaja
-cukier waniliowy
-pół szklanki oleju
-łyżeczka sody
-garść posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Jaja miksujemy z miodem do uzyskania jednolitej masy.
- Dynie ścieramy na tarce o małych oczkach i odsączamy z wody. Następnie dodajemy ją do utartej masy. Dołączamy resztę składników.
- Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do blachy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 45-60 minut.
- Gotowe ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub lukrem z orzechami.