Przepis na tartę z łososiem, czerwoną cebulką i cytryną

8 czerwca 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Tarta to danie składające się z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego oraz pysznego nadzienia. Tarta wywodzi się z Francji i swoją popularność zyskała dzięki prostocie przygotowania. Tym razem przygotowałam dla Was przepis na tartę z łososiem, czerwoną cebulką i cytryną. Podajemy przepis na tartę na bazie ciasta kruchego, ale z powodzeniem można zastąpić je gotowym ciastem francuskim.

Przepis

ciasto:

  • 150 g schłodzonego masła
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli

 farsz:

  • 500 g cukinie bez skórki i nasion
  • 400 g łososia
  • 1 średnia  czerwona cebula
  • olej do smażenia 6-7 łyżek
  • 3 łyżki soku z cytryny

masa jajeczna:

  • 3 jajka
  • 150 ml śmietanki słodkiej 30 %
  • 250 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od posiekania mąki po czym mieszamy ją z solą oraz jajkiem i wyrabiamy na ciasto. Następnie odstawiamy je do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je na oproszonym mąką blacie i układamy w blaszce. Ciasto należy nakłuć widelcem i przykryć folią a także obciążyć. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Po upływie 15 minut należy zdjąć folię i nieco zmniejszyć stopnie po czym piec jeszcze do 20 minut. Cukinię obierz i wydłub z niej nasiona. Następnie zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Cebulę z kolei kroimy w kostkę i smażymy do miękkości oraz zarumienienia. Cebulę wymieszaj z cukinią i duś przez 10 minut. Dopraw farsz do smaku, a łososia skrop sokiem z cytryny. Na tartę kładziemy farsz i łososia. Teraz pora na masę jajeczną – jajka wymieszaj ze śmietaną oraz startym serem i dopraw do smaku, następnie wylej na tartę i piecz całość do 50 minut w 180 stopniach. Tartę podawaj zarówno na ciepło jak i zimno.