Przepis na kaszę jęczmienną z grzybami
szklanka kaszy jęczmiennej, masło; Sos: 500g świeżych grzybów shitake (w sezonie polecam świeże podgrzybki, prawdziwki i borowiki), 3 łyżki stołowe sosu sojowego, 2 duże cebule, pieprz, śmietana.
Sposób przygotowania:
Kaszę jęczmienną dokładnie płuczemy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, w proporcji 1:2 przez ok. 15-20 min, aż do uzyskania miękkości (uważamy jednak, aby kaszy nie rozgotować). Na końcu dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy z kaszą. Sos: grzyby dokładnie czyścimy czystą, wilgotną ściereczką. Z grzybów shitake usuwamy ogonki (są bardzo twarde), kapelusze natomiast kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, delikatnie blanszujemy pokrojoną cebulę, dodajemy grzyby. Dusimy przez ok. 3 min. Następnie wlewamy sos sojowy i dusimy potrawę jeszcze 10 min. Na końcu dodajemy śmietanę oraz pieprz. Można dodać również świeżego koperku. Kaszę polewamy sosem grzybowym i podajemy razem z duszonymi warzywami.
Kasza Jęczmienna Bio Planet 500g
Ekologiczna kasza jęczmienna jest jedną z najpopularniejszych kasz na polskich stołach. Doskonała z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami, jajkami sadzonymi lub sosem grzybowym. Kaszę jęczmienną na sypko gotujemy w proporcji 1:2 ok.15-20 min.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna – 327 kcal (1369 kJ)
Białko-6,9 g
Węglowodany-68,8 g
Tłuszcz-2,2 g