Przepis na gruziński deser | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przepis na gruziński deser

4 grudnia 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Gruzja to nie tylko piękne widoki i wspaniałe wino, ale również pyszna, aromatyczna kuchnia. Chaczapuri, chinkali czy tolma to klasyki gruzińskiej kuchni, które powinien znać każdy miłośnik tego kraju. Mało jednak mówi się o gruzińskich słodyczach, które są równie dobre i wyróżniają się niekonwencjonalną formą. Takie właśnie są churachele – zdrowe, pyszne i w ogóle nie przypominają słodyczy. Sprawdź nasz przepis i poczuj klimat Gruzji we własnym domu!

Gruzińskie Churachele

Składniki:
300 g orzechów włoskich lub laskowych
2,5 kg zielonych winogron
8 łyżek mąki kukurydzianej
igła i nitka

Sposób przygotowania:
Wyciśnij sok z winogrona, wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Mąkę kukurydzianą zmieszaj w kubku z niewielką ilością wody. Następnie wlej do gotującego się soku i dokładnie wymieszaj. Na igłę nawlecz nitkę i zrób supełek. Nawlecz orzechy pozostawiając po obu stronach ok. 8 cm wolnego miejsca. Jeśli masa owocowa jest już gładka i gęsta zamocz w niej orzechy i wywieś na 25 minut. Czynność powtórz dwa razy. Twoje churchele powinny wysychać minimum dobę. By podkreślić smak deseru podaj z Satrapezo Icewine Rkatsiteli od Marani.

Smacznego!

O Marani:
Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz