Przepis na fasolkę czarną
Przepis na fasolkę czarną:
Składniki:
2 szklanki fasolki czarnej, cebula, ząbek czosnku, 2 łyżeczki posiekanej kolendry, 1 łyżeczka zmielonego kminku, oliwa z oliwek, sól morska, pieprz kajeński, sok z połowy cytryny.
Sposób przygotowania:
Fasolę dokładnie płuczemy, namaczamy na noc w 1 l wody. Następnie gotujemy fasolkę w proporcji 1:2 w osolonej wodzie przez 1 godzinę. Cebulę szatkujemy. Podsmażamy ją na oliwie z oliwek wraz z kminkiem i kolendrą. Dodajemy do gotującej się fasolki. Na końcu wlewamy sok z cytryn, przyprawiamy solą oraz pieprzem kajeńskim. Gotujemy do momentu, aż fasolka będzie miękka (łącznie ok. 2, 5 godziny).
Fasolka Czarna Bio Planet Bio 400g
Ekologiczna fasolka czarna jest rośliną strączkową należącą do rodziny fasoli nerkowatych (tej samej co fasolka kidney), pochodzi z Meksyku. Fasolka wymaga namaczania. Gotujemy ją w proporcji 1:2 przez ok. 2 godziny.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna – 259 kcal (1102 kJ)
Białko-25,9 g
Węglowodany-37,6 g
Tłuszcz-0,6 g
Produkty potrzebne do przyrządzenia potrawy można kupić w Wasz klep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Kszykowa 20 Warszawa
http://www.waszsklep.com.pl