Przekąski na karnawał – różne przepisy

Avatar photo
4 stycznia 2017,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

Gdy przyjmujemy gości u siebie, konieczne jest zaskoczenie ich wspaniałymi przekąskami. Oczywiście nie powinno zabraknąć niczego na ciepło, jednak ja proponuję na początek coś, co rozbudzi apetyt i dobrą zabawę. Podstawą przekąsek karnawałowych jest wygląd i pyszny smak.

Z pewnością goście będą zachwyceni, gdy przywita ich stół pełen różnorodnych, kolorowych przysmaków. Ważne jest, aby zaskakiwały smakiem i były nieduże. A dla tych szczęśliwców, którzy balują w eleganckiej restauracji, poniższe porady przydatne będą w okresie karnawału, kiedy wszelkiego rodzaju przyjęć nie brakuje.
Zimny bufet zazwyczaj się sprawdza. Na jednym stole ustawiamy wędliny, zimne mięsa, koszyk chlebów i zapominamy o obowiązkach gospodarzy. Mamy przecież ogromny wybór wędlin, pieczywa, no i możemy zrobić kilka past. Nie można jednak zapomnieć o ciepłych potrawach. Przydają się, kiedy goście zmęczą się zabawami i pląsami. Klasyką gatunku jest, oczywiście, barszczyk z pasztecikiem. Ale można urozmaicić przyjęcie pieczenią albo pilawem.
Przygotowując sylwestra pamiętaj, że na wszelkich imprezach najlepiej sprawdzają się niewielkie przekąski – tak na jeden kęs, które będą dobrym podkładem do sylwestrowych koktajli i drinków i nie przykują gości do stołu. W końcu w tą jedyną noc w roku chodzi przede wszystkim o szampańską zabawę do białego rana, tańce, hulańce, swawole a im niestety nie sprzyjają zbyt ciężkie potrawy. Oto kilka propozycji.

Kuleczki ryżowe

Składniki:

– szklanka ryżu
– woda (około 2 szklanki)
– kostka rosołowa
– sól i pieprz
– pietruszka posiekana
– ok. 100 g sera żółtego
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka tartej bułki
– bułka tarta i 1 jajko do panierki
– olej do smażenia.

Zagotować wodę na ryż (około 2 szklanki) wrzucić kostkę rosołową, a jak się rozpuści dodać ryż. Gotować (co jakiś czas mieszając) aż woda praktycznie cała się wygotuje (tylko nie przypalcie). Rozgotowany ryż w garnku odstawić do schłodzenia. W tym czasie troszkę wody, która została w garnku wchłonie się w ryż, więc ryżu w ogóle nie trzeba odcedzać. Do ostudzonego (może być lekko ciepły) ryżu dodać posiekaną pietruszkę, sól i pieprz, mąkę i łyżkę bułki tartej. Wymieszać. Ser pokroić w niewielką kostkę. Formować kulki w każdą z nich wciskając ser. Następnie kulki obtaczać w rozkłóconym jajku, a potem bułce tartej. Na patelnię wlać olej, troszkę rozgrzać i smażyć partiami kulki obtaczając je w trakcie smażenia tak by były rumiane z każdej strony.

Roladki z szynki z pieczarkami

Składniki:

– 8 plastrów suszonej szynki
– 1 cebula
– 50 g marynowanej papryki
– 200 g pieczarek
– 6 łyżek masła
– sól
– świeżo mielony pieprz
– 200 g gęstej śmietany
– 8 plastrów sera gouda
– 1 jajko
– 4 łyżki tartej bułki.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marynowaną paprykę odsączyć, pokroić na kawałki. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. 2 łyżki masła rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać kawalki marynowanej papryki i pieczarki. Dusić ok. 3 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać smietanę, wymieszać. Jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Plastry szynki rozlożyć. Na każdym plasterku szynki ulożyć plasterek żółtego sera, następnie ułożyć masę pieczarkową. Szynkę zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami.

Ciasteczka szczęścia

Składniki:

Ciasto:
– 1 szklanka oliwy
– sok z 1 cytryny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ok. 50 dag mąki
– cukier puder
Nadzienie:
– 25 dag orzechów włoskich
– 25 dag migdałów
– łyżeczka cynamonu
– 5 mielonych goździków
– miód
 
Orzechy i obrane migdały posiekać lub grubo zmielić. Dodać cynamon, goździki i tyle miodu, aby powstała niezbyt gęsta masa. Zrobić ciasto: wymieszać szklankę wody z oliwą, proszkiem do pieczenia i sokiem cytrynowym. Zagnieść z taką ilością mąki, aby powstało twarde ciasto. Rozwałkować je na grubość palca, wyciąć kwadraty, na każdym układać porcję nadzienia. Rogi ciastek zagiąć do środka i skleić. Ciastka układać na natłuszczonej blasze, piec 15 min. w temp. 170°C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto:
– 2 ⅔ szklanki mąki
– ¾ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
– ⅓ szklanki brązowego cukru
– ¼ szklanki kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– ½ łyżeczki soli
– 3 jajka
– ½ szklanki plus 2 łyżki stołowe śmietany
– 1 łyżka stołowa ekstraktu z w wanilii
– ¾ szklanki roztopionego masła
– ½ szklanki oleju kukurydzianego
– 1 ⅓ szklanki zimnej wody
Polewa:
– ok. 170 g gorzkiej czekolady minimum 70%
– 1 szklanka plus 2 łyżki stołowe miękkiego masła
– 1 ¾ szklanki cukru pudru
– 1 łyżka stołowa ekstraktu wanilii.
 
Nastawić piekarnik na ok. 180°C. Masłem nasmarować 2 foremki do ciasta (o średnicy ok. 20 cm). W dużej misce zmieszać razem mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać dokładnie jajka, śmietanę i wanilię. W mikserze ubić dobrze masło i olej, potem dolać wodę. Dosypać suche składniki i zmiksować na małej prędkości. Dodać składniki z drugiej miski, miksować aż wszystko się połączy. Przelać miksturę do formy. Piec ciasto przez 45-50 min. Pozostawić ciasto do wystygnięcia. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej roztopić czekoladę. W misce na gładką masę ubić masło, potem dodać cukier puder i znów zmieszać, aż masa będzie puszysta. Dodać wanilię i czekoladę, wymieszać na idealnie gładką masę. ¼ polewy posmarować jedną część, położyć na to drugie ciasto. Posmarować wszystko pozostałą polewą. Ozdobić czekoladą.

Czekoladowe pałeczki

Składniki:


– 200 g mielonych migdałów
– 150 g cukru
– 4 łyżki mąki
– łyżeczka mielonego cynamonu
– szczypta mielonych goździków
– 2 surowe białka
– 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady
– pomarańcza.
 
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Sporą blachę (albo i dwie) wyłożyć papierem do pieczenia. Migdały, cukier, mąkę, cynamon i goździki wsypać do miski. Dodać szczyptę soli i wymieszać. Białka lekko ubić – powinny się po prostu spienić, to wystarczy. Wlać do suchych składników i wymieszać. Czekoladę połamać w kawałki i włożyć do żaroodpornej miski. Pomarańczę wyszorować w gorącej wodzie, wytrzeć. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę (tylko pomarańczową część) i dodać do czekolady. Wycisnąć łyżkę soku i dolać do czekolady. Postawić miskę na garnku z niedużą ilością wrzącej wody i postawić na małym ogniu. Co jakiś czas mieszać, a kiedy czekolada się rozpuści, dodać ją do ciasta i starannie wymieszać. Ciasto formować w blok o grubości 1 cm i szerokości mniej więcej 8 cm, po czym ostrym nożem pociąć blok na pałeczki o wymiarach 1 cm x 1 cm x 8 cm. Przełożyć pałeczki na przygotowane blachy i wstawić do piekarnika na 8-10 min. Ciasteczka ostudzić na metalowej kratce. Następnie wrzucamy do czekolady. Przekładamy do ciasteczkowej, hermetycznie zamykanej puszki.

Tortille z guacamole

Składniki:

– tortilla (z maki, nie z kukurydzy)
– dojrzałe avocado (ani za miekkie ani za twarde)
– pół pomidora
– 1/4 cebuli (najlepiej czerwonej)
– mała papryczka jalapeno
– pół zielonej papryki
– kolendra
– sól
– szczypta soli czosnkowej
– pieprz.
 
Usmażyć tortille w głębokim tłuszczu formując ją przy tym w coś na kształt miseczki. Avocado trzeba rozciapciać w miseczce na masę (mogą zostać małe grudki), posiekać drobniutko (im drobniej tym lepiej) papryczkę, cebulę i kolendrę, obrać ze skóry pomidora i wyrzucić pestki, pokroić rownież w drobniutką kosteczkę. Do smaku dodać sól, pieprz i sproszkowany czosnek. Pastą wypełnić miseczki i ozdobić.

Faszerowane ziemniaki

Składniki:


– 4 duże ziemniaki
– 200 g siekanych pomidorów z puszki
– 2 łodygi selera naciowego, dokładnie posiekane
– 8 łyżek Sosu Worecestershire L&P
– 125 g sera cheddar startego.

Ugotować ziemniaki w mundurkach. Zostawić do ostygnięcia. Wydrążyć miąższ zostawiając cienką warstwę. Miąższ z ziemniaków, pomidory, selera i sos dokładnie wymieszać i nadziewać ziemniaki. Można posypać serem. Zapiec w gorącym piekarniku przez około 5 min.

Składniki:

– 4 ziemniaki (po 150 g)
– 1 łyżka masła
– 1 żółtko + 1 białko
– 1/2 łyżeczki soli
– szczypta pieprzu
– 50 g tłustego boczku
– 2 obrane cebule
– 50 g tartego sera.
Ziemniaki dokładnie opłukać i ugotować. Z każdego ziemniaka odciąć czubek i wydrążyć środek. Miąższ dokładnie rozgnieść, dodać masło, żółtko, przyprawy i ubite na pianę białko. Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na chrupko. Na tłusz­czu pozostałym ze smażeniu boczku podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Wydrążone ziemniaki nafaszerować boczkiem i cebulą, wypełnić puree ziemniaczanym i posypać tartym serem. Faszerowane ziemniaki zapiekać na grillu.

Pieczony ser kozi zawijany w cukinię

Składniki:


– 4 serki kozie
– 1 łyżka kardamonu
– 1 cukinia pokrojona w plastry i zgrillowana
– 1 łyżeczka majeranku
– szczypiorek.

Oprószyć ser kardamonem i majerankiem, zawinąć w cukinię, ewentualnie związać szczypiorkiem. Piec w piecu przez 5-8 min.

Pasta z łososia

Składniki:


– 500 g serka wiejskiego lekkiego
– 250 g wędzonego łososia
– natka pietruszki
– sól
– pieprz.
 
Zmiksować serek wiejski i łososia do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem – do smaku. Podawać z pieczywem białym lub razowym.

Składniki:


– 15 dkg sera topionego
– 10 dkg łososia wędzonego
– 1 łyżka masła
Ser utrzeć na gładką masę. Pod koniec ucierania dodać drobno posiekanego wędzonego łososia. Najlepiej wszystkie składniki zmiksować za pomocą mini robota. Gotową pastę wyciskać przez tubę ozdobnie i układać na małych krakersach. Dekorować drobnymi listkami zielonej pietruszki.

Sałatka krewetkowa

Składniki:


– puszka krewetek
– puszka mandarynek w syropie
– awokado
– łyżeczka słodkiej papryki
– 2 łyżki soku z cytryny
– 4 łyżki majonezu
– zielenina.
 
Awokado obrać, przekroić i skropić łyżką soku z cytryny. Pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku. Pośrodku ułożyć dobrze osaczone mandarynki i krewetki. Zmiksować majonez z łyżką soku z cytryny i papryką. Krewetki zalać sosem, udekorować zieleniną. Sałatka krewetkowa powinna być wstawiona na godzinę do lodówki.

Składniki:

– 0,25 kg krewetek
– olej
– dwie zupki chińskie krewetkowe
– średni por
– dwa jajka
– 10 dag żółtego sera
– pół czerwonej papryki
– sześć łyżek majonezu
– cztery łyżki śmietany
– łyżka łagodnego ketchupu.
Krewetki usmażyć na oleju ( można dodać ząbek czosnku do smaku w momencie smażenia ). Makaron z zupek rozkruszyć, dodać sypkie przyprawy, które znajdziemy w opakowaniu . Zalać szklanką wody. Odstawić aby makaron spęczniał i wystygł . Jajka na twardo pokroić w kostkę, tak samo paprykę, por, a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wymieszać (łącznie z krewetkami) . Majonez połączyć ze śmietaną, ketchupem, pastą, którą znajdziemy w opakowaniu zupek chińskich. Wymieszać ze wszystkimi składnikami sałatki.
 

Zobacz również:

  1. Najlepsze imprezowe sałatki
  2. Najlepsze imprezowe dania: mięsne potrawy i przekąski
  3. Pyszne przystawki naszych czytelników
  4. Sałatka z owocami i ślimaczkami z szynki






FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.