Przekąski na Andrzejkowy wieczór

18 listopada 2016, dodał: synertime
Artykuł zewnętrzny

file1479721410

W naszym kalendarzu nie brakuje okazji do świętowania i każdy powód jest dobry, by spędzić  doskonale wieczór  bawiąc się w gronie przyjaciół czy rodziny. Zbliżające się Andrzejki to okazja, by chętnie celebrowaną tradycję połączyć z nowoczesnym spojrzeniem. Można zacząć od… kuchni. Zamiast wieloskładnikowych potraw, niech na stole zagoszczą proste, wygodne i praktyczne przekąski, które zachwycą każdego.

 

Tradycja rodem ze Szkocji

Celebrowanie nocy z 29 na 30 listopada to obyczaj bardzo stary, obchodzony nie tylko w naszym kraju, ale również w innych częściach Europy. Kolebką tego święta jest Szkocja, to właśnie jej patronem został święty Andrzej. Dla Szkotów ten dzień to jedno z ważniejszych świąt narodowych, dlatego corocznie mija ono pod znakiem hucznych imprez, parad, pikników. Pierwsze informacje  o najbardziej rozpoznawalnych imieninach roku pochodzą już z XII wieku. Do Polski święto przywędrowało nieco później, bo około XVI wieku. Wyczekiwaną częścią wieczoru andrzejkowego były i są wróżby. Mimo, że stanowią one obecnie tylko rozrywkową część świętowania, kiedyś uznawane były za poważny wyznacznik przyszłości i  przywiązywano do nich dużą wagę. Tradycja wróżenia w wigilię św. Andrzeja to z kolei zwyczaj mający korzenie już w starożytności – Grecji i wierzeniach starogermańskich.

Świętowanie to nasza domena

Bardzo lubimy spędzać czas z przyjaciółmi i rodziną, a listopadowe chłodne wieczory to doskonały powód, by robić to jeszcze częściej. Kilka prostych trików pozwoli uczynić zbliżające się Andrzejki iście magicznymi. W tym celu warto stworzyć w domu odpowiedni nastrój, pomocne przy tym będą różne dekoracje kojarzące się z tym dniem – świece, świeczniki, czy lampiony. Dobrze dobrane menu to również  ważny element budowania odpowiedniego nastroju i klimatu andrzejkowych spotkań. Dzięki niemu goście spędzą wyjątkowy, smakowity wieczór. Przyjęcia w gronie najbliższych przyjaciół, czy znajomych to w tym przypadku dobre rozwiązanie – szczególnie dla osób ceniących sobie spokój i kameralny klimat. Gdy jednak chcemy świętować w większym gronie, dobrą alternatywą będą tzw. „domówki”, które urozmaicimy tematycznymi dekoracjami czy przebraniami. Jednak niezależnie od tego, który styl celebrowania preferujemy, jedną z podstaw udanej zabawy jest … pyszne jedzenie! Na takie okazje szczególnie dobrze sprawdzają się przekąski – jakie wybrać?

Menu skrojone na miarę

Dzisiejsze trendy w gotowaniu zdecydowanie różnią się od kuchni sprzed lat, dotyczy to również imprezowego menu. Kilka pokoleń wstecz, na stole nie mogło zabraknąć ciężkich potraw, przygotowywanych na bazie kapusty, schabu, dań w formie popularnych śledzi czy zimnych nóżek. Dziś prym wiodą szybkie, lekkie i wygodne przekąski na jeden kęs. Po pierwsze są łatwe przygotowaniu, a po drugie nie wymagają aż tak dużego nakładu pracy i czasu, jak wspomniane wcześniej potrawy.  Jak radzi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella – Andrzejki to świetna okazja, by zaszaleć w kuchni i wprowadzić w nią nutę świeżości. Idealnym rozwiązaniem są małe i praktyczne przekąski, które sprawdzą się na większości przyjęć. Nie tylko dobrze wyglądają, ale co ważne – można przygotować je łatwo i szybko. Babeczki, faszerowane warzywa, krakersy z dodatkami, koreczki, kolorowe kanapeczki czy roladki to tylko niektóre z propozycji, jakie mogą zagościć na andrzejkowym stole. Jeśli chcemy zadziwić swoich gości, warto sięgnąć po nieszablonowe pomysły. Coraz większą popularnością cieszą się na przykład makaronowe propozycje – te wypełnione farszem, tarteletki czy mini kotleciki. Ja przedstawiam Państwu inspirację na jeszcze inny sposób wykorzystania makaronu w przekąskach – w formie smażonych kuleczek. W połączeniu
z odpowiednimi dodatkami, takimi jak np. mozzarella, pomidory czy bazylia, pozwolą uzyskać zdumiewający efekt estetyczny i smakowy. Idealnie spełniają także kryterium wielkości na tzw. „jeden kęs”.
Przekąski w przedstawionej formie to powiew świeżości na domowym przyjęciu, który zaskoczy naszych gości swym apetycznym kształtem, atrakcyjnym wyglądem, a także wygodną do spożycia formą. Z pewnością warto uwzględnić je w swoim imprezowym menu, zatem serwujemy przepis!

***

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Były szef kuchni restauracji Północ Południe, Kaskrut i Kitchen (gdzie był także patronem). Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. Finalista ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

 ***

Lubella to lider na rynku makaronów w Polsce oraz znany producent wyrobów zbożowych m.in.: płatków śniadaniowych, mąk, kasz i paluszków. Produkty Lubelli charakteryzuje wysoka jakość, wyjątkowy smak
i pewność efektu od ponad 130 lat. Lubella ciągle rozwija się i czerpie to, co najlepsze z polskiej tradycji oraz wzbogaca ofertę o produkty innowacyjne. Są one niejednokrotnie inspiracją dla eksperymentów w kuchni
i zabawy ze smakiem. Marka jest ceniona zarówno przez handlowców, jak i konsumentów.

Z Lubellą każdy może być mistrzem kulinarnym.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...