Przekąski i ciastka dla psów – domowe przepisy na zdrowe psie smakołyki!

14 listopada 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Każdy miłośnik psów wie, ja ważne jest jego zdrowie. Coraz częściej sami sięgamy po zdrowe przekąski, dlaczego więc nie karmić psów czymś pysznym a jednocześnie pożywnym i ze sprawdzonym składem? Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy internetowe na psie przekąski. Zobaczcie sami. Może macie jakieś swoje sprawdzone przepisy?

 

Klopsiki

Co kupić?

  • 150 g chudego mielonego mięsa
  • 100 g marchewki surowej
  • 200 g ugotowanego na bardzo miękko ryżu
  • kilka gałązek koperku lub innych ziół
  • 2 całe jajka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką masę. Następnie formujemy kuleczki rozmiarem w zależności od wielkości psa, takie w sam raz na psi pyszczek. Teraz upiecz je w 180 stopniach przez około pół godziny. Powinny stać się rumiane a psiak ślinić się na sam ich zapach. Im dłużej będziemy piec tym twardsze będą ciasteczka.

Marchewkowe

Co kupić?

  • Duża marchewka
  • 250 g mąki pszennej
  • pół szklanki otrębów pszennych
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 60 ml maślanki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżki cukru
  • 50 g masła

Przygotowanie:

Marchewkę należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy na ciasto. Teraz rozwałkuj je i wytnij dowolny kształt ciasteczek, ale pamiętaj aby były łatwe do zjedzenie dla psiaka. Ułóż na papierze do pieczenia i piecz 15 minut w 180 stopniach.

Z wątróbki

Co kupić?

  • Mąka
  • jajka
  • wątróbka
  • natka pietruszki
  • warzywa (np. marchewka)
  • olej dla psów lub oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Wątróbkę blendujemy i mieszamy z resztą składników. Zmiksuj dokładnie aż powstanie jednolita masa. Przełóż na blachę wysmarowaną olejem i piecz 10 – 20 minut w 180 – 200 stopniach. Po wystudzeniu pokrój na kostki lub paski.

Rybne

Co kupić?

  • puszka tuńczyka w sosie własnym lub ryba świeża lub mrożona, bez ości.
  • łyżka oleju lnianego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki orkiszowej

Przygotowanie:

Zblenduj  tuńczyka a następnie dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj. Teraz przełóż ciasto na blachę wysmarowaną olejem i piecz 15 minut w 160 stopniach. Po wystudzeniu pokrój na kostki lub paski.

Z kurczakiem

Co kupić?

  •  200 g mięsa z kurczaka
  • marchewka
  • szklanka wywaru po gotowanym mięsie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki mąki

Przygotowanie:

Kurczaka należy ugotować z marchewką. Następnie rozgnieć go widelcem i zblenduj z pozostałymi składnikami na jednolitą i gładką masę. Wyłóż na blachę i piecz do 12 minut w 160 stopniach. Po wystudzeniu potnij na dowolny kształt.

Bez zbożowe

Co kupić?

  •  0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 gruszka
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 4 łyżeczki alg lub czystka

Przygotowanie:

Gruszkę obieramy i usuwamy z niej pestki po czym blendujemy. Teraz  wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ciasto należy rozwałkować i wyciąć dowolny kształt albo ulepić kulki. Ciastka pieczemy w 140 stopniach przez 40 minut.

Ryżowe

Co kupić?

  • 1 1/2 szklanki ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 2 kg zmielonego kurczaka
  • 8 jaj
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ugotuj ryż i w międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki ziemniaki, marchew i seler, a także jajka oraz mięso. Potem dodaj ryż i olej oraz płatki owsiane. Teraz ułóż w formie do babeczek lub nadaj pożądany kształt. Piecz w 200 stopniach przez 45 minut.

Miętówki

Co kupić?

  •  1,5 szklanki oleju kokosowego
  • pół szklanki pokrojonej pietruszki lub mięta

Przygotowanie:

Rozpuszczamy olej kokosowy i rozprowadzamy go w foremkach. Następnie dodajemy pietruszkę lub miętę i dokładnie mieszamy. Na wierzch możesz dodać odrobinkę kurkumy. Teraz mrozimy ciastka co najmniej przez godzinę. Pamiętaj, aby je przechowywać w zamrażarce.