Przekąski i ciastka dla psów – domowe przepisy na zdrowe psie smakołyki!
Każdy miłośnik psów wie, ja ważne jest jego zdrowie. Coraz częściej sami sięgamy po zdrowe przekąski, dlaczego więc nie karmić psów czymś pysznym a jednocześnie pożywnym i ze sprawdzonym składem? Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy internetowe na psie przekąski. Zobaczcie sami. Może macie jakieś swoje sprawdzone przepisy?
Klopsiki
Co kupić?
- 150 g chudego mielonego mięsa
- 100 g marchewki surowej
- 200 g ugotowanego na bardzo miękko ryżu
- kilka gałązek koperku lub innych ziół
- 2 całe jajka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką masę. Następnie formujemy kuleczki rozmiarem w zależności od wielkości psa, takie w sam raz na psi pyszczek. Teraz upiecz je w 180 stopniach przez około pół godziny. Powinny stać się rumiane a psiak ślinić się na sam ich zapach. Im dłużej będziemy piec tym twardsze będą ciasteczka.
Marchewkowe
Co kupić?
- Duża marchewka
- 250 g mąki pszennej
- pół szklanki otrębów pszennych
- 1,5 łyżki miodu
- 1 jajko
- 60 ml maślanki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżki cukru
- 50 g masła
Przygotowanie:
Marchewkę należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy na ciasto. Teraz rozwałkuj je i wytnij dowolny kształt ciasteczek, ale pamiętaj aby były łatwe do zjedzenie dla psiaka. Ułóż na papierze do pieczenia i piecz 15 minut w 180 stopniach.
Z wątróbki
Co kupić?
- Mąka
- jajka
- wątróbka
- natka pietruszki
- warzywa (np. marchewka)
- olej dla psów lub oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Wątróbkę blendujemy i mieszamy z resztą składników. Zmiksuj dokładnie aż powstanie jednolita masa. Przełóż na blachę wysmarowaną olejem i piecz 10 – 20 minut w 180 – 200 stopniach. Po wystudzeniu pokrój na kostki lub paski.
Rybne
Co kupić?
- puszka tuńczyka w sosie własnym lub ryba świeża lub mrożona, bez ości.
- łyżka oleju lnianego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki orkiszowej
Przygotowanie:
Zblenduj tuńczyka a następnie dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj. Teraz przełóż ciasto na blachę wysmarowaną olejem i piecz 15 minut w 160 stopniach. Po wystudzeniu pokrój na kostki lub paski.
Z kurczakiem
Co kupić?
- 200 g mięsa z kurczaka
- marchewka
- szklanka wywaru po gotowanym mięsie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki mąki
Przygotowanie:
Kurczaka należy ugotować z marchewką. Następnie rozgnieć go widelcem i zblenduj z pozostałymi składnikami na jednolitą i gładką masę. Wyłóż na blachę i piecz do 12 minut w 160 stopniach. Po wystudzeniu potnij na dowolny kształt.
Bez zbożowe
Co kupić?
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 gruszka
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 4 łyżeczki alg lub czystka
Przygotowanie:
Gruszkę obieramy i usuwamy z niej pestki po czym blendujemy. Teraz wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ciasto należy rozwałkować i wyciąć dowolny kształt albo ulepić kulki. Ciastka pieczemy w 140 stopniach przez 40 minut.
Ryżowe
Co kupić?
- 1 1/2 szklanki ryżu
- 3 szklanki wody
- 2 duże ziemniaki
- 4 marchewki
- 2 łodygi selera
- 2 kg zmielonego kurczaka
- 8 jaj
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ugotuj ryż i w międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki ziemniaki, marchew i seler, a także jajka oraz mięso. Potem dodaj ryż i olej oraz płatki owsiane. Teraz ułóż w formie do babeczek lub nadaj pożądany kształt. Piecz w 200 stopniach przez 45 minut.
Miętówki
Co kupić?
- 1,5 szklanki oleju kokosowego
- pół szklanki pokrojonej pietruszki lub mięta
Przygotowanie:
Rozpuszczamy olej kokosowy i rozprowadzamy go w foremkach. Następnie dodajemy pietruszkę lub miętę i dokładnie mieszamy. Na wierzch możesz dodać odrobinkę kurkumy. Teraz mrozimy ciastka co najmniej przez godzinę. Pamiętaj, aby je przechowywać w zamrażarce.