Przekąska śledziowa na waflu | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przekąska śledziowa na waflu

5 maja 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

pyszna przekąska, będzie Wam smakować!

składniki:

  • wafle kukurydziane extra cienkie Good Food – 6 sztuk
  • filety śledziowe „polskie” – 3-6 sztuk
  • jabłko deserowe – 1 sztuka
  • cebula cukrowa – 1 sztuka
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • koperek siekany – 2 łyżki
  • jogurt naturalny – 4-6 łyżeczek
  • sałata – 6 małych liści
  • do smaku: sól morska, pieprz świeżo mielony, cukier
  • sposób przygotowania: Filety kupiłam gotowe, w słoiku – nazywają się „po polsku” – są bez skóry, marynowane w occie a potem zalewane olejem z cebulką. Osączyłam je dobrze na ręczniku papierowym. Przycięłam każdy tak żeby uzyskać ładne paski do położenia na wierzchu a odcięte reszki drobno posiekałam. Jeśli filety są duże to z każdego wycinamy 2 paski. Posiekałam także pół umytego jabłka o ładnej, czerwonej skórce (razem z nią!) i obraną cebulę cukrową. Dodałam do posiekanego śledzia razem z koperkiem. Dołożyłam jogurt, 1 łyżkę soku z cytryny i doprawiłam do smaku solą, cukrem i pieprzem, wymieszałam dokładnie. Na każdy wafel nałożyłam sporą porcję sałatki. Na wierzchu położyłam listek sałaty i pasek śledzia. Ozdobiłam cienkimi plasterkami z reszty jabłka, skropionymi pozostałym sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały. Było pysznie!

    file1304587317



    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    Dodaj komentarz