Przegrzebki z carpaccio buraczanym i mozzarellą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 8 przegrzebków
- 4 łyżki stołowe marynaty Teriyaki Kikkoman
- 2 kulki sera mozzarella (ok. 400 g)
- słoik marynowanych buraków (w całości)
- 2 do 3 łyżek stołowych octu balsamicznego
- 1 łyżka stołowa miodu
- 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- mielona papryka
- rzeżucha (według uznania)
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyć przegrzebki, osuszyć i marynować w 2 łyżkach marynaty Teriyaki Kikkoman. Pokroić ser mozzarella oraz buraka w cienkie plastry i ułożyć na talerzu.
Aby zrobić sos vinegrette, zmieszać 1 łyżkę marynaty Teriyaki Kikkoman, ocet balsamiczny, miód oraz 3 łyżki oliwy z oliwek i doprawić papryką.
Smażyć przegrzebki przez około 5 minut na oliwie z oliwek (2 łyżki), posiekać rzeżuchę. Ser mozzarella i plasterki buraka skropić dressingiem, następnie ułożyć przegrzebki na wierzchu i posypać rzeżuchą.
Danie to będzie jeszcze lepiej smakowało z domowym, pieczonym chlebem.