Proste placki ziemniaczane

4 lutego 2010,
dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • ziemniaki surowe-1 kg.,
  • mąka pszenna-4 łyżki, ( można dać 3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej),
  • jajka-2,
  • cebula-1
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • olej słonecznikowy lub oliwa -do smażenia.

Placki mam przeważnie w poniedziałki i piątki. Nie zawsze trzymam się tych reguł, bo to nie stołówka

Etapy przygotowania

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, na grubych lub drobnych oczkach (w zależności, jakie placki potem komu smakują).
Cebulę  obrać, zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach i dodać do startych ziemniaków.
Do masy dodać dodatkowo : jajka, mąkę pszenną, przyprawy- sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Na patelnię wlać trochę oleju i go rozgrzać, a potem kłaść łyżką w małych odstępach masę ziemniaczaną  i wyrównać powierzchnię na płasko.
Smażyć z obu stron, na złoty kolor cieńcie placki.
Nadmiar tłuszczu odsączać z placków, za pomocą papierowych ręczników.
Gotowe placki pożywać na ciepło, np. z kwaśną, gęstą 18 % śmietaną wymieszaną z solą lub na słodko z cukrem i słodką śmietaną, lub samym cukrem.

file1265301010



FORUM - bieżące dyskusje

Sezonowe dekoracje na każdą porę ro…
Czy zmieniacie dekoracje w swoich mieszkaniach w zależności od pory roku? Wadomo,...
Co czytacie w wolnej chwili?
Też lubię, zwłaszcza jeśli poza losami danej osoby pozwala szerzej poznać i zrozumieć...
Tolerancja wśród osób starszych
Ciekawa jestem, dlaczego starsi ludzie są tak mało tolerancyjni. Tak jakby naprawdę bali...
Kolendra - do jakich potraw?
A ja zakochałam się w świeżej, zielonej kolendrze. Ma niesamowity smak i cudownie...