Proste placki ziemniaczane
Składniki
- ziemniaki surowe-1 kg.,
- mąka pszenna-4 łyżki, ( można dać 3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej),
- jajka-2,
- cebula-1
- sól-do smaku,
- pieprz-do smaku,
- olej słonecznikowy lub oliwa -do smażenia.
Placki mam przeważnie w poniedziałki i piątki. Nie zawsze trzymam się tych reguł, bo to nie stołówka
Etapy przygotowania
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, na grubych lub drobnych oczkach (w zależności, jakie placki potem komu smakują).
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach i dodać do startych ziemniaków.
Do masy dodać dodatkowo : jajka, mąkę pszenną, przyprawy- sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Na patelnię wlać trochę oleju i go rozgrzać, a potem kłaść łyżką w małych odstępach masę ziemniaczaną i wyrównać powierzchnię na płasko.
Smażyć z obu stron, na złoty kolor cieńcie placki.
Nadmiar tłuszczu odsączać z placków, za pomocą papierowych ręczników.
Gotowe placki pożywać na ciepło, np. z kwaśną, gęstą 18 % śmietaną wymieszaną z solą lub na słodko z cukrem i słodką śmietaną, lub samym cukrem.