Proste koktajle owocowe i warzywne – 15 super przepisów!

19 sierpnia 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Koktajle z owoców, warzyw i ziół nie tylko świetnie smakują, ale i z powodzeniem zastępują drogie kosmetyki. Nic dziwnego, że nazwano je „eliksirami długowieczności”. Koktajle owocowo-warzywne doskonale oczyszczają organizm i dostarczają niezbędnych składników, szczególnie tak potrzebnych w okresie wiosennego przesilenia lub zimowych chłodów. Do przygotowania pysznych koktajli nadają się niemal wszystkie owoce polskie i egzotyczne oraz warzywa, zwłaszcza warto sięgać po natkę pietruszki, buraki, pomidory, marchew i paprykę oraz świeże zioła, a także produkty takie jak np: chlorella, zielony jęczmień, spirulina czy nasiona chia (lub nasz lokalny produkt siemię lniane).
Odżywcze, smaczne, sycące, pełne dobroczynnych składników, idealnie pasują do kubka termicznego – takie właśnie są koktajle! Koniecznie włącz je do swojej diety, jako II śniadanie lub lekką kolację. Przedstawiamy pomysły na witaminowe owocowo-warzywne koktajle na cały rok.

 

 

KOKTAJL Z OWOCU GRANATU I WIŚNI

Składniki:
– 1/2 świeżego granatu
– 2 szklanki wiśni
– 2 dojrzałe banany
– 1/4 szklanka soku z aronii
– 1 łyżeczka proszku maca (opcjonalnie)
– świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać proszek maca i dolać świeżo przefiltrowanej wody, ponownie zmiksować. Rozlać do szklanek, wsypać pestki granatu i podawać.

 

KOKTAJL Z MORELI, TRUSKAWEK I POMARAŃCZY

Składniki:
– 4 morele
– 20 truskawek
– ½ pomarańczy
– ½ banana
– 3 łyżki syropu klonowego
– ¼ szklanki mleka migdałowego
– świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Owoce podzielić/pokroić na cząstki, dolać mleko i dokładnie zmiksować w blenderze. Dodać świeżo przefiltrowaną wodę oraz syrop klonowy (do smaku). Zmiksować, rozlać do pucharków. Można podawać lekko schłodzony.

 

KOKTAJL Z JAGÓD, BANANA I ANANASA

Składniki:
– 1 szklanka jagód
– 4 banany
– ½ ananasa
– ¼ szklanki mleczka kokosowego
– wiórki kokosowe
– świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Owoce jagody zmiksować z mleczkiem kokosowym. Dolać świeżo przefiltrowanej wody według uznania i ponownie zmiksować. Przelać do pucharków. Banany i ananasa zmiksować oddzielnie, wlać warstwowo. Udekorować owocami i wiórkami kokosowymi.

 

KOKTAJL ANANAS Z CYNAMONEM I PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki:
– ½ ananasa
– sok z 2 pomarańczy (ok. 1 szklanka soku)
– 2 łyżeczki miodu
– 1 szklanka zaparzonych płatków owsianych błyskawicznych
– 1 łyżeczka cynamonu
– świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Ananasa obrać, pokroić na kawałki, z pomarańczy wycisnąć sok. Przełożyć wszystko do blendera i dokładnie zmiksować. Dolać świeżo przefiltrowanej wody, ponownie zmiksować. Rozlać do szklanek.

 

KOKTAJL BANAN Z JABŁKIEM

Składniki:
– 3 banany
– 2 jabłka
– 1 nektarynka
– sok z ½ grapefruita
– świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Banany zmrozić. Składniki pokroić, przełożyć do blendera, dodać sok wyciśnięty z grapefruita oraz świeżo przefiltrowaną wodę. Dokładnie zmiksować na gładką masę o konsystencji do picia (w razie potrzeby rozcieńczyć dodatkowo świeżo przefiltrowaną wodą).

 

KOKTAJL SZPINAK Z TRUSKAWKĄ I NASIONAMI CHIA

Składniki:
– 2 szklanki szpinaku baby
– 1 gruszka
– 2 garście truskawek
– 1/2 cukinii
– 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
– 2 łyżki natki pietruszki
– 1 łyżeczka nasion chia
– świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
W blenderze umieścić szpinak, pokrojone truskawki, cukinię i gruszkę. Dodać pietruszkę, syrop, namoczone wcześniej nasiona chia, zalać wszystko świeżo przefiltrowaną wodą i dobrze zmiksować.

 

KOKTAJL JARMUŻ Z JABŁKIEM, OGÓRKIEM I KIWI

Składniki:
– 1 duże zielone jabłko
– 1 duży ogórek
– 2 garście jarmużu
– 3 plastry ananasa
– 3 kiwi
– sok z 1/2 cytryny
– 1 łyżeczka brązowego cukru (do smaku)
– świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Jabłka i ogórka nie trzeba obierać. Z jabłka wykroić gniazda nasienne. Wszystko wrzucić do blendera i dobrze zmiksować dodając świeżo przefiltrowaną wodę. Przelać do szklanek.

 

KOKTAJL PAPAJA Z MIĘTĄ I POMARAŃCZĄ

Składniki:
– 1 bardzo dojrzała papaja
– 1 pomarańcza
– ¼ łyżeczki kurkumy w proszku
– miód
– liście mięty
– świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Obrać papaję, usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Zmiksować z cząstkami pomarańczy i kurkumą. Dodać świeżo przefiltrowaną wodę i miód, pozostawiając gęstą, ale nadającą się do picia konsystencję. Użyć większej ilości świeżo przefiltrowanej wody, aby go rozcieńczyć. Wlać do wysokich szklanek, udekorować listkami mięty i podawać.

 

KOKTAJL KANTALUPA I GRAPEFRUIT

Składniki:
– 1 kantalupa z nasionami
– sok z 1 grapefruita czerwonego
– 1 łyżeczka proszku camu camu (opcjonalnie)
– świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Melona podzielić na mniejsze części i włożyć do blendera. Dodać sok z grapefruita oraz dolać świeżo przefiltrowaną wodę. Można dosypać camu-camu. Dokładnie zmiksować i rozlać do pucharków.

 

KOKTAJL DYNIA I GRAPEFRUIT

Składniki:
– ½ dyni
– 2 owoce kumkwatu
– 1 gruszka
– 1 banan
– 2 kiwi
– 1 łyżeczka anyżu
– kolagen w proszku z witaminą C (opcjonalnie)
– świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Owoce wrzucić do blendera kielichowego (kumkwat ma jadalną skórkę) i dodać miąższ dyni. Wszystko dokładnie zmiksować. Dolać świeżo przefiltrowaną wodę i ponownie zmiksować. Rozlać do szklaneczek.

 

KOKTAJL ZIELONY Z BROKUŁEM I KIWI

Składniki:
– ¼ brokuła
– 1 awokado
– 3 kiwi
– 1 jabłko
– 2 liście kapusty włoskiej
– szczypior
– rukola
– bazylia lub mięta
– świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umyć, pokroić, z jabłka wyciąć gniazda nasienne i wrzucić do blendera. Dodać świeżo przefiltrowaną wodę. Wszystko dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozlać do szklaneczek, udekorować listkami mięty.

 

KOKTAJL POMIDOR Z PAPRYKĄ I MARCHEWKĄ

Składniki:
– 4 pomidory
– ½ papryki
– 2 marchewki
– świeży rozmaryn
– zielony koperek
– sól
– pieprz
– 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
– świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Marchewkę obrać i pokroić. Paprykę i pomidory pokroić. Wszystko wrzucić do blendera. Dodać przyprawy i dolać świeżo przefiltrowaną wodę. Wszystko dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozlać do szklaneczek, udekorować zielonym koperkiem.

 

KOKTAJL BORÓWKA AMERYKAŃSKA, CZEKOLADA I PISTACJE

Składniki:
– 1 szklanka borówek amerykańskich
– garść rukoli
– 1 jabłko
– 2 kostki gorzkiej czekolady
– kilka orzechów pistacjowych
– świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Składniki umyć, jabłko pokroić i wyciąć gniazda nasienne. Wszystko razem wrzucić do blendera. Zmiksować dodając świeżo przefiltrowanej wody na jednolitą konsystencję koktajlu nadającego się do picia.

 

KOKTAJL KAKI Z CYTRUSAMI

Składniki:
– 4 owoce kaki
– sok z 1 pomarańczy
– sok z ½ limonki
– cynamon
– świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Owoce pokroić, wycisnąć sok z pomarańczy i limonki. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować w blenderze. Do masy owocowej dodać świeżo przefiltrowaną wodę, aby uzyskać konsystencję koktajlu do picia. Podzielić na porcje.

 

KOKTAJL ZIELONY Z JABŁKIEM I OGÓRKIEM

Składniki:
– 2 ogórki
– 2 jabłka
– 2 kiwi
– garść szpinaku
– 1 limonka
– młodziutkie kiełki pszenicy
– świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Jabłka pokroić, wyciąć gniazda nasienne. Ogórki pokroić, kiwi i lionkę obrać i pokroić. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, dokładnie zmiksować. Dolać świeżo przefiltrowaną wodę i dodać kiełki, ponownie zmiksować. Podawać z kiełkami.

 

Smacznego!

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...