Proste koktajle owocowe i warzywne – 15 super przepisów!
Koktajle z owoców, warzyw i ziół nie tylko świetnie smakują, ale i z powodzeniem zastępują drogie kosmetyki. Nic dziwnego, że nazwano je „eliksirami długowieczności”. Koktajle owocowo-warzywne doskonale oczyszczają organizm i dostarczają niezbędnych składników, szczególnie tak potrzebnych w okresie wiosennego przesilenia lub zimowych chłodów. Do przygotowania pysznych koktajli nadają się niemal wszystkie owoce polskie i egzotyczne oraz warzywa, zwłaszcza warto sięgać po natkę pietruszki, buraki, pomidory, marchew i paprykę oraz świeże zioła, a także produkty takie jak np: chlorella, zielony jęczmień, spirulina czy nasiona chia (lub nasz lokalny produkt siemię lniane).
Odżywcze, smaczne, sycące, pełne dobroczynnych składników, idealnie pasują do kubka termicznego – takie właśnie są koktajle! Koniecznie włącz je do swojej diety, jako II śniadanie lub lekką kolację. Przedstawiamy pomysły na witaminowe owocowo-warzywne koktajle na cały rok.
KOKTAJL Z OWOCU GRANATU I WIŚNI
Składniki:
– 1/2 świeżego granatu
– 2 szklanki wiśni
– 2 dojrzałe banany
– 1/4 szklanka soku z aronii
– 1 łyżeczka proszku maca (opcjonalnie)
– świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać proszek maca i dolać świeżo przefiltrowanej wody, ponownie zmiksować. Rozlać do szklanek, wsypać pestki granatu i podawać.
KOKTAJL Z MORELI, TRUSKAWEK I POMARAŃCZY
Składniki:
– 4 morele
– 20 truskawek
– ½ pomarańczy
– ½ banana
– 3 łyżki syropu klonowego
– ¼ szklanki mleka migdałowego
– świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Owoce podzielić/pokroić na cząstki, dolać mleko i dokładnie zmiksować w blenderze. Dodać świeżo przefiltrowaną wodę oraz syrop klonowy (do smaku). Zmiksować, rozlać do pucharków. Można podawać lekko schłodzony.
KOKTAJL Z JAGÓD, BANANA I ANANASA
Składniki:
– 1 szklanka jagód
– 4 banany
– ½ ananasa
– ¼ szklanki mleczka kokosowego
– wiórki kokosowe
– świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Owoce jagody zmiksować z mleczkiem kokosowym. Dolać świeżo przefiltrowanej wody według uznania i ponownie zmiksować. Przelać do pucharków. Banany i ananasa zmiksować oddzielnie, wlać warstwowo. Udekorować owocami i wiórkami kokosowymi.
KOKTAJL ANANAS Z CYNAMONEM I PŁATKAMI OWSIANYMI
Składniki:
– ½ ananasa
– sok z 2 pomarańczy (ok. 1 szklanka soku)
– 2 łyżeczki miodu
– 1 szklanka zaparzonych płatków owsianych błyskawicznych
– 1 łyżeczka cynamonu
– świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Ananasa obrać, pokroić na kawałki, z pomarańczy wycisnąć sok. Przełożyć wszystko do blendera i dokładnie zmiksować. Dolać świeżo przefiltrowanej wody, ponownie zmiksować. Rozlać do szklanek.
KOKTAJL BANAN Z JABŁKIEM
Składniki:
– 3 banany
– 2 jabłka
– 1 nektarynka
– sok z ½ grapefruita
– świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Banany zmrozić. Składniki pokroić, przełożyć do blendera, dodać sok wyciśnięty z grapefruita oraz świeżo przefiltrowaną wodę. Dokładnie zmiksować na gładką masę o konsystencji do picia (w razie potrzeby rozcieńczyć dodatkowo świeżo przefiltrowaną wodą).
KOKTAJL SZPINAK Z TRUSKAWKĄ I NASIONAMI CHIA
Składniki:
– 2 szklanki szpinaku baby
– 1 gruszka
– 2 garście truskawek
– 1/2 cukinii
– 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
– 2 łyżki natki pietruszki
– 1 łyżeczka nasion chia
– świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
W blenderze umieścić szpinak, pokrojone truskawki, cukinię i gruszkę. Dodać pietruszkę, syrop, namoczone wcześniej nasiona chia, zalać wszystko świeżo przefiltrowaną wodą i dobrze zmiksować.
KOKTAJL JARMUŻ Z JABŁKIEM, OGÓRKIEM I KIWI
Składniki:
– 1 duże zielone jabłko
– 1 duży ogórek
– 2 garście jarmużu
– 3 plastry ananasa
– 3 kiwi
– sok z 1/2 cytryny
– 1 łyżeczka brązowego cukru (do smaku)
– świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Jabłka i ogórka nie trzeba obierać. Z jabłka wykroić gniazda nasienne. Wszystko wrzucić do blendera i dobrze zmiksować dodając świeżo przefiltrowaną wodę. Przelać do szklanek.
KOKTAJL PAPAJA Z MIĘTĄ I POMARAŃCZĄ
Składniki:
– 1 bardzo dojrzała papaja
– 1 pomarańcza
– ¼ łyżeczki kurkumy w proszku
– miód
– liście mięty
– świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Obrać papaję, usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Zmiksować z cząstkami pomarańczy i kurkumą. Dodać świeżo przefiltrowaną wodę i miód, pozostawiając gęstą, ale nadającą się do picia konsystencję. Użyć większej ilości świeżo przefiltrowanej wody, aby go rozcieńczyć. Wlać do wysokich szklanek, udekorować listkami mięty i podawać.
KOKTAJL KANTALUPA I GRAPEFRUIT
Składniki:
– 1 kantalupa z nasionami
– sok z 1 grapefruita czerwonego
– 1 łyżeczka proszku camu camu (opcjonalnie)
– świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Melona podzielić na mniejsze części i włożyć do blendera. Dodać sok z grapefruita oraz dolać świeżo przefiltrowaną wodę. Można dosypać camu-camu. Dokładnie zmiksować i rozlać do pucharków.
KOKTAJL DYNIA I GRAPEFRUIT
Składniki:
– ½ dyni
– 2 owoce kumkwatu
– 1 gruszka
– 1 banan
– 2 kiwi
– 1 łyżeczka anyżu
– kolagen w proszku z witaminą C (opcjonalnie)
– świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Owoce wrzucić do blendera kielichowego (kumkwat ma jadalną skórkę) i dodać miąższ dyni. Wszystko dokładnie zmiksować. Dolać świeżo przefiltrowaną wodę i ponownie zmiksować. Rozlać do szklaneczek.
KOKTAJL ZIELONY Z BROKUŁEM I KIWI
Składniki:
– ¼ brokuła
– 1 awokado
– 3 kiwi
– 1 jabłko
– 2 liście kapusty włoskiej
– szczypior
– rukola
– bazylia lub mięta
– świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umyć, pokroić, z jabłka wyciąć gniazda nasienne i wrzucić do blendera. Dodać świeżo przefiltrowaną wodę. Wszystko dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozlać do szklaneczek, udekorować listkami mięty.
KOKTAJL POMIDOR Z PAPRYKĄ I MARCHEWKĄ
Składniki:
– 4 pomidory
– ½ papryki
– 2 marchewki
– świeży rozmaryn
– zielony koperek
– sól
– pieprz
– 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
– świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Marchewkę obrać i pokroić. Paprykę i pomidory pokroić. Wszystko wrzucić do blendera. Dodać przyprawy i dolać świeżo przefiltrowaną wodę. Wszystko dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozlać do szklaneczek, udekorować zielonym koperkiem.
KOKTAJL BORÓWKA AMERYKAŃSKA, CZEKOLADA I PISTACJE
Składniki:
– 1 szklanka borówek amerykańskich
– garść rukoli
– 1 jabłko
– 2 kostki gorzkiej czekolady
– kilka orzechów pistacjowych
– świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Składniki umyć, jabłko pokroić i wyciąć gniazda nasienne. Wszystko razem wrzucić do blendera. Zmiksować dodając świeżo przefiltrowanej wody na jednolitą konsystencję koktajlu nadającego się do picia.
KOKTAJL KAKI Z CYTRUSAMI
Składniki:
– 4 owoce kaki
– sok z 1 pomarańczy
– sok z ½ limonki
– cynamon
– świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Owoce pokroić, wycisnąć sok z pomarańczy i limonki. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować w blenderze. Do masy owocowej dodać świeżo przefiltrowaną wodę, aby uzyskać konsystencję koktajlu do picia. Podzielić na porcje.
KOKTAJL ZIELONY Z JABŁKIEM I OGÓRKIEM
Składniki:
– 2 ogórki
– 2 jabłka
– 2 kiwi
– garść szpinaku
– 1 limonka
– młodziutkie kiełki pszenicy
– świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Jabłka pokroić, wyciąć gniazda nasienne. Ogórki pokroić, kiwi i lionkę obrać i pokroić. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, dokładnie zmiksować. Dolać świeżo przefiltrowaną wodę i dodać kiełki, ponownie zmiksować. Podawać z kiełkami.
Smacznego!