Prosta sałatka warzywna z oliwą z oliwek OLIVARI
Letnia pora zachęca do jedzenia lekkich, orzeźwiających dań, jakimi są sałatki. Do mojej ulubionej, bardzo szybkiej w przygotowaniu, użyłam testowanej oliwy z oliwek OLIVARI:
Składniki:
2 pomidory
1 duży ogórek
1 średnia cebula
natka pietruszki, rzeżucha – ilość wg uznania
oliwa z oliwek – 3 łyżki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa pokroić (ogórka w plastry, pomidory i cebulę w kostkę), doprawić przyprawami i posypać natką oraz rzeżuchą. Wymieszać dokładnie, odstawić na 10-15 minut, by smaki „przeszły” na całość sałatki, potem dodać oliwę z oliwek i ponownie wymieszać. Podawać od razu lub schłodzoną w lodówce – według upodobań:)
Oliwa OLIVARI okazała się wyśmienitym dodatkiem do sałatek. Jest aromatyczna, ma głęboki smak, dzięki czemu podkreśla smak użytych tu warzyw. Nadaje całemu daniu niecodziennego wymiaru, a jej stosowanie to czysta przyjemność. Już nie leje się po butelce, jak w dotychczasowych moich oliwach, bo ma wmontowany „dzióbek”, który dozuje nam taką ilość oliwy, jakiej aktualnie potrzebujemy. Sama butelka ma bardzo elegancki design i ładnie się prezentuje na kuchennej półce, po prostu króluje wśród moich przypraw:)
Polecam ją wszystkim smakoszom – nie tylko do sałatek, bo jej zastosowanie jest o wiele szersze! Wystarczy trochę poeksperymentować w kuchni:)