Produkty, w których znajdziemy witaminę B17

30 lipca 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Witamina B17, popularnie nazywana amigdaliną jest naturalną substancją występującą w nasionach różnych roślin, w tym owoców. To właśnie za sprawą amigdaliny pestki posiadają charakterystyczny gorzki smak. Związek ten jest glikozydem. Stosowanie witaminy B17 we właściwych, ściśle określonych dawkach niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia.

 

Produkty, w których znajdziemy witaminę B17 to przede wszystkim: pestki wiśni, śliwek, moreli oraz pigwy, a także warzywa strączkowe, takie jak na przykład bób, ciecierzyca, fasola i soczewica. Ponadto źródłem amigdaliny są również owoce jagodowe, aronia, jeżyny, sezam, nasiona lnu, pędy bambusa czy też brązowy ryż. Rekordowe ilości tej witaminy zawierają w sobie migdały oraz owoce nerkowca i makadamia. Co ciekawe, to właśnie spożywanie tych produktów stanowi doskonałą profilaktykę antynowotworową.

Jaki wpływ ma na nasz organizm posiada regularne przyjmowanie amigdaliny?

Przede wszystkim należy tu wymienić wspomniane wcześniej działanie przeciwrakowe. Według zwolenników onkologicznego leczenia witaminą B17 rozkłada się ona w naszym organizmie na cyjanowodór, aldehyd benzoesowy i glukozę jedynie w obrębie komórek nowotworowych, nie wpływając na zdrowe komórki. Jest to bardzo istotne, ponieważ produkty powstałe w wyniku rozpadu amigdaliny są w stanie zniszczyć chore fragmenty i tym samym nie dopuścić do powstania jakichkolwiek przerzutów do innych organów. Skraca się wówczas czas istnienia komórki nowotworowej, a sam chory szybciej wraca do zdrowia. Interesujące jest, iż substancja ta nie tylko leczy, ale również zapobiega zapadaniu na nowotwory. Jest to doskonała profilaktyka, szczególnie dla osób, które są genetycznie obciążone zachorowaniem na raka.

Terapia antynowotworowa przy zastosowaniu witaminy B17 opiera się na podawaniu tej substancji w określonych dawkach.  Taką terapię stosuje się do momentu, w którym organizm sam zacznie bronić się przed niszczącym działaniem komórek rakowych. Cenne właściwości amigdaliny są między innymi skutkiem doskonałej biodostępności tego związku. Innymi słowy, letril przenika błony komórkowe oraz osiąga bardzo wysokie stężenie wewnątrzkomórkowe.

Witamina b17 właściwości

Czynnikiem, który sprawia, że amigdalina nie niszczy zdrowych komórek organizmu jest fakt, że posiadają one enzym o nazwie rodanazą, który neutralizuje szkodliwe produkty rozkładu witaminy. Istotne jest jedynie przyjmowanie właściwych dawek tego związku.

Warto więc włączyć witaminę B17 do diety, jeżeli walczymy z rakiem, choć przyniesie to wiele korzyści także osobom, u których ryzyko zachorowalności na nowotwór jest z różnych przyczyn podwyższone.